Sunt incendii de vegetaţie majore în ţară
Pompierii au acționat marţi pentru localizarea și lichidarea celor 202 incendii izbucnite la nivel național. Datorită eforturilor susținute ale salvatorilor, sprijinului celorlalte autorități implicate și precipitațiilor înregistrate, numărul incendiilor de vegetație uscată și de fond forestier a înregistrat o scădere semnificativă, de peste 60% față de ziua de luni.
În dimineața acestei zile, intervențiile pentru stingerea incendiilor de vegetație sunt punctuale, fiind concentrate în zonele unde focarele persistă. Pompierii și echipele de intervenție continuă să monitorizeze cu atenție terenurile afectate, intervenind rapid în cazurile de extindere a focului.
Aceste acțiuni sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii incendiilor și pentru protejarea fondului forestier, dar și a comunităților aflate în apropierea zonelor afectate. Acțiunile sunt susținute și de condițiile meteorologice favorabile, care au contribuit la controlarea și limitarea propagării incendiilor.
Principala cauză a incendiilor de vegetație uscată este activitatea umană, care include utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și arderea vegetației. Această practică reprezintă un real pericol, iar în condiții de vânt și lipsă de precipitații, focul poate scăpa rapid de sub control și se poate extinde cu ușurință.