Marinar român la bordul navei capturate de milițiile yemenite Houthi în Marea Roșie. MAE a instituit Celula de Criză

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Celula Interinstituțională de Criză a Ministerului Afacerilor Externe a fost pusă în acțiune după ce, duminică, 19 noiembrie, nava Galaxy Leader, sub pavilionul Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de milițiile Houthi și dusă în apropierea coastei Yemenului. Informațiile preliminare indică faptul că un cetățean român ar face parte din echipaj.

Conform unui anunț al Ministerului Afacerilor Externe, a fost activată Celula Interinstituțională de Criză și au fost inițiate procedurile standard pentru astfel de situații care implică cetățeni români.

„Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali, continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, informează MAE.

Israel a confirmat că nava de marfă Galaxy Leader a fost răpită de rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie, dar a respins ideea că oricare dintre cetățenii săi ar fi la bord. Oficialii israelieni au acuzat Iranul că ar fi orchestrat această acțiune, conform TPS.

Rebelii houthi, care au lansat mai multe rachete și drone împotriva Israelului începând cu data de 7 octombrie, au amenințat, de asemenea, să atace transportul maritim israelian.

„Condamnăm cu fermitate atacul iranian împotriva unei nave internaţionale. Nava, deţinută de o companie britanică şi operată de o companie japoneză, a fost deturnată la instrucţiunile iraniene de către miliţia houthi din Yemen”, a transmis duminică biroul premierului israelian într-un comunicat.

„La bordul navei se află 25 de membri ai echipajului de diferite naţionalităţi, printre care: ucraineni, bulgari, filipinezi şi mexicani. Niciun israelian nu era prezent pe navă. Acesta este un alt act de terorism iranian care promovează agresiunea Iranului împotriva cetăţenilor lumii libere şi creează implicaţii internaţionale în ceea ce priveşte securitatea căilor maritime globale”, se mai arată în comunicat.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au postat pe X, fostul Twitter, că nava a pornit din Turcia și se îndrepta spre India cu un echipaj internațional. „Nu este o navă israeliană”, se menționează în postare.

Nava deturnată Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, este înregistrată de o companie britanică deţinută parţial de magnatul israelian Abraham Ungar. Relatările presei saudite care îi citează pe houthi, susţinuţi de Iran, au declarat că nava a fost capturată într-o zonă din Marea Roşie, între Arabia Saudită şi Sudan. Houthis au afirmat că echipajul era israelian.

Israelul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Mării Roşii în urma atacurilor repetate cu rachete şi drone din Yemen. Armata a precizat că bărci lansatoare de rachete au fost desfăşurate „în conformitate cu evaluarea situaţiei şi ca parte a eforturilor sporite de apărare în regiune”.

La începutul acestei luni, IDF au reuşit să doboare cu succes mai multe rachete din Yemen care se îndreptau spre oraşul balnear Eilat din sudul ţării.

Foto: Times of Israel (via Agerpres)

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Foto) Polițiștii locali i-au amendat pe comercianții ambulanți! Vindeau gogoși și porumb pe plajă sau faleză

Poliția Locală Constanța continuă lupta împotriva comerțului ambulant Polițiștii locali...

Atenție, șoferi! Sunt restricții de tonaj în 6 județe

Restricțiile au fost impuse din cauza Codului Roșu de...

Universitatea „Ovidius” din Constanța: Eveniment de promovare a transformării digitale în educație, prin CiTyINNOHub

Eveniment dedicat transformării digitale în educație Centrul European de Inovare...