Medhouse banner

(Galerie Foto) Educație prin gust de Ziua Dobrogei: tinerii constănțeni au descoperit poveștile preparatelor locale

Date:

Educație prin gust: liceeni constănțeni au gătit cu ingrediente locale

Un eveniment organizat de Explore Dobrogea la Zbor Hub Constanța a adus împreună producători locali, chefi și tineri curioși să redescopere gusturile autentice ale regiunii, în cadrul proiectului Dobrogea Regiune Gastronomică Europeană 2029.

De Ziua Dobrogei, zeci de liceeni constănțeni au participat la un atelier interactiv dedicat educației prin gust, organizat de Explore Dobrogea la Zbor Hub Constanța.

Evenimentul Taste of Dobrogea | Local Food Challenge a adus în prim-plan valorile simple, dar esențiale ale gastronomiei locale: mâncarea făcută cu ingrediente curate și cu respect față de pământul dobrogean.

Povești despre semințe rare și gusturi adevărate

Atelierul a fost deschis de Anamaria Balmuș și Florin Bidașcă, fondatorii Moșiei Generalului, care le-au vorbit tinerilor despre responsabilitatea păstrării diversității și despre legătura dintre om, natură și hrană.

Participanții au avut ocazia să descopere o parte din produsele cultivate pe moșie, la standul amenajat special: legume și plante aromatice, precum usturoiul elefant, ardeiul Baghera, cartoful mov sau roșii de colecție, toate crescute cu grijă și fără chimicale.

„Le-am arătat că un produs local nu este doar ceva de mâncare, ci o relație între pământ, om și comunitate”, a spus Anamaria Balmuș, subliniind importanța gustului autentic într-o lume tot mai grăbită.

Salată dobrogeană cu ingrediente locale

Sub îndrumarea Chef-ului Octavian Băloi și a Sous Chef-ului Laura Titoiu de la Rozmarine, tinerii au pregătit împreună o salată dobrogeană folosind ingrediente locale oferite de partenerii evenimentului.

Fiecare licean și-a creat propria versiune de salată, inspirată de gusturile copilăriei, de culorile Dobrogei și de propriul simț al creativității.

„A fost o energie fantastică, tinerii s-au implicat cu entuziasm, curiozitate și idei curajoase. M-au impresionat farfuriile create, pline de culoare și de personalitate”, a spus Chef Octavian Băloi, adăugând că „în acest atelier toți participanții au fost câștigători”.

Cele trei farfurii premiate s-au remarcat prin echilibrul gustului, creativitate și modul în care au pus în valoare ingredientele locale.

Premiul I – Florea Irina Melek, Premiul II – Coman Diana Maria și Premiul III – Dumitru Riana Maria.

Pe parcursul atelierului s-a discutat despre risipa alimentară, importanța consumului de produse locale, despre cum recunoaștem alimentele cu gust, cultivate fără chimicale și despre rolul pe care fiecare generație îl are în păstrarea identității gastronomice.

Povești de gust și tradiție din Delta Dunării

Partenerul Deltaica – Tradiții Sănătoase a adus la eveniment produse cu specific local și valoare nutritivă ridicată, recunoscute prin indicație geografică. Elevii au putut descoperi gustul autentic al Deltei Dunării prin produsele realizate cu ingrediente curate și respect pentru tradiție.

Pâine, cozonac și bucurie

De la Brutăria9 au venit mirosurile de acasă: pâine cu maia dospită lent și cozonac tradițional, ambele făcute după rețete simple, dar cu mult suflet. Prezența lor a completat perfect simbolistica zilei: gestul de a oferi pâine și sare, semn al ospitalității, al respectului și al bucuriei de a fi împreună.

O comunitate unită prin gust

Evenimentul Taste of Dobrogea | Local Food Challenge a arătat că gastronomia locală poate fi o formă de educație și o punte între generații. Tinerii au fost curioși, implicați și plini de idei, dovadă că viitorul gustului dobrogean este pe mâini bune.

Explore Dobrogea mulțumește tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment:

Pentru Explore Dobrogea, acest eveniment este o parte din drumul către 2029, anul în care Dobrogea aspiră să devină Regiune Gastronomică Europeană, dar și o dovadă că educația, tradiția și gustul autentic pot merge mai departe doar împreună.

Eveniment organizat de Explore Dobrogea, în parteneriat cu Zbor Hub Constanța,FONT Constanta, Rozmarine, Deltaica, Moșia Generalului și Brutăria9, în cadrul proiectului Dobrogea Regiune Gastronomică Europeană 2029.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

„Trubadurul” de Giuseppe Verdi, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

O seară lirică cu „Trubadurul” la Teatrul Național de...

Peste 10% din adulți afectați de BPOC la nivel global, avertizează Societatea Română de Pneumologie

BPOC, a treia cauză de deces la nivel mondial:...

Avea permisul suspendat, dar s-a urcat la volan. Bărbatul a fost prins

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore Urmare a...

Camelia și Sabrina Voinea, susținute de CSM Constanța după atacurile apărute în presă

CSM Constanța cere protejarea valorilor gimnasticii românești CSM Constanța își...