Menopauza – simptome înșelătoare și adevăruri ascunse

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Menopauza dezvăluită de dr. Ana-Maria Drăgan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Încetarea definitivă a menstruației, după 12 luni consecutive de absență. Astfel este definită menopauza, acea etapă din viață de care cele mai multe femei se tem și din cauza cărora unele intră în depresie. Cu o abordare optimistă, dr. Ana-Maria Drăgan ne-a explicat în detaliu fiecare element din circuitul complex al organismului femeii ajuns în această etapă a vieții.

“Societatea a imprimat eronat ideea că femeile la menopauză sunt niște bunicuțe cu păr cărunt. Nu! Femeile la menopauză pot fi chiar femei tinere, femei frumoase, în apogeul carierei, femei care excelează în domeniul în care activează. Unele dintre ele, în momentul în care află că sunt în perimenopauză sau că au intrat la menopauză, au senzația că au ajuns la sfârșitul vieții. Lucru neadevărat!”, spune dr. Ana-Maria Drăgan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie.

Dr. Ana-Maria Drăgan, medic specialist Obstetrică-Ginecologie

Menopauza este un fenomen fiziologic normal și natural, care apare la femei după o anumită vârstă, frecvent după 45 de ani, dar medicii tratează și cazuri când se instalează la vârste mai mici.

“Este adevărat că la menopauză corpul femeii trece prin transformări greu de anticipat. Se cunosc simptomele și manifestările, și o să vi le spun un pic mai târziu, dar acum, la început, vreau să atrag atenția asupra unui aspect extrem de important, care este strâns legat de manifestările și simptomele ulterioare. Există o “fereastră de oportunitate” pentru instituirea unui tratament. Dacă femeia vine la controlul ginecologic o dată pe an, medicul va observa o insuficiență ovariană care poate conduce spre o perimenopauză, ulterior o menopauză. Dacă această “fereastră” este prinsă din timp, se poate institui tratament pentru a evita complicațiile menopauzei, implicit simptomele resimțite agresiv de femei.”, afirmă medicul, care completează spunând că “perimenopauza este perioada delimitată de la instalarea primelor simptome dinainte de menopauză și 1 an după instalarea acesteia. Este bine de știut că în această perioadă nu este exclusă obținerea unei sarcini, chiar dacă șansele sunt foarte mici.”

De la ce vârstă se intră la menopauză

Conform OMS (Organizatiei Mondiale a Sănătății), menopauza se instalează între vârsta de 40 și 55 de ani, considerându-se că 51 de ani este vârsta medie.

”Cu o marjă între 35 și 55 de ani! Dacă se intră la menopauză înainte de vârsta de 40 de ani, vorbim despre o menopauză prematură considerată insuficiență ovariană prematură.”, accentuează medicul ginecolog, spunând că menopauza poate fi nu doar naturală, ci și indusă chirurgical.

Nu te-ai gândit la asta! Au legătura cu menopauza!

Cele mai frecvente semne și simptome care ar trebui să trimită femeia la un consult ginecologic

  • Infecții urinare recurente la femeile care nu s-au confruntat niciodată cu această problemă
  • Lipsa libidoului
  • Uscăciune vaginală
  • Cefalee
  • Dureri pelvi-abdominale
  • Sindrom de colon iritabil

“Sunt paciente care au migrene, cefalee, merg la consult neurologic, fac CT sau RMN cerebral, rezultatele ies în limite absolut normale și… sunt trimise la ginecolog pentru că acestea reprezintă semne ale menopauzei. Alte femei merg la gastroenterolog din cauza unor tulburări gastrointestinale. La ecografie, medicul observă prezența unor chisturi ovariene. Pot fi foliculi fiziologici, fără motive de îngrijorare, dar care trebuie să trimită pacienta la medicul ginecolog. Din nou, menopauza.”, spune dr. Drăgan, subliniind rolul și importanța controlului ginecologic anual.

Bufeurile la menopauză și boala coronariană – principal ucigaș al femeilor, la menopauză

“Bufeurile (senzația de căldură) de intensitate medie și severă, cu transpirații nocturne, sunt asociate cu bolile cardiovasculare. Deși în trecut se credea că acestea sunt apanajul bărbaților, boala coronariană este principapul ucigaș al femeilor la menopauză. Pentru bufeuri există terapie de substituție hormonală, cu estrogen și progesteron, plasturi transdermici, spray-uri cu estrogen și multiple preparate vaginale. Însă, dacă se pierde acea „fereastră” despre care v-am vorbit mai devreme și se instalează simptomele, ne rămân mai puține opțiuni de tratament.”, spune dr. Ana-Maria Drăgan.

Cât despre durata simptomelor menopauzei, specialistul spune că poate ajunge până la 10 ani, cu variații individuale, mai scăzute în intensitate, dar persistente.

 „Femeile îngrijorate ar trebui să-și găsească liniștea în cabinetul medicului ginecolog. De exemplu, pentru incontinența urinară de efort, în funcție de severitatea simptomatologiei, se recomandă exercițiile Kegel, PRP vaginal, iar dacă acestea nu dau rezultate, se indică intervenția chirurgicală. Repet, menopauza este o etapă firească pe care o parcurge orice femeie. Rolul meu, medic ginecolog fiind, este să îi fiu alături. Împreună ținem situația sub control. Însă am nevoie ca atunci când există recomandare de a merge la cardiolog, de exemplu, sau la medicul diabetolog, pacienta să urmeze sfatul primit.”

Ceața cerebrală (brain fog)  – un simptom mai puțin cunoscut al menopauzei

Simptomul “brain fog” (ceața mentală) poate fi confundat cu oboseala, motiv pentru care totdeauna este ignorat, însă el reprezintă un semn al menopauzei.

Termenul medical de ceață mentală ori ceață cerebrală se referă la stările de confuzie care apar subit, pierderea inexplicabilă a capacității de concentrare sau probleme de memorie. Există câteva recomandări pentru cele care traversează aceste stări, însă aplicarea tehnicilor trebuie să fie însoțită de solicitarea unui sfat medical.

Metoda STOP:

S – Stați calme câteva minute. Orice ați face în acel moment, luați-vă o pauză.

T – Trageți aer în piept pentru a ajuta la oxigenarea creierului și a vă relaxa.

O – Observați cu atenție care sunt reacțiile organismului.

P – Priviți în jur – e totul OK! Vă puteți întoarce liniștite la treburile pe care le-ați pus pe pauză cu 2-3 minute în urmă. 

Osteoporoza și menopauza – o combinație nefericită ce poate fi combătută

Statisticile arată că una din 3 femei aflate la menopauză poate face o fractură de os, iar una din 3 femei cu fractură de șold moare din cauza complicațiilor, la 6 luni.

“În jurul vârstei de 30 de ani se defintivează masa osoasă la femei. Dacă în acești ani avem un stil haotic de viață, lipsit de sport, masa osoasă va fi deficitară, crescând riscul de osteoporoză. Este recomandat ca toate femeile care au împlinit vârsta de 65 de ani trebuie să facă osteodensitometrie.”, spune specialistul ginecolog care tratează multidisciplinar, în echipă, femeile aflate la menopauză. Tot el trage un semnal de alarmă referitor la doza de supliment de calciu care, la femeile intrate la menopauză, este de 700-1.200 mg, menționând că excesul nu este favorabil pacientei, putând să declanșeze o boală cardiovasculară.

La medic, cu partenerul de viață

În interviul pe care ni l-a acordat, dr. Ana-Maria Drăgan a vorbit și despre cum poate fi afectată relația de cuplu în perioada menopauzei.

Instalarea tulburărilor de dispoziție, a semnelor depresiei și a unei stări generale de irascibilitate pot afecta relația de cuplu, motiv pentru care rolul partenerului este de a susține femeia. “Pacientele ar trebui să vină cu partenerul la medic, cu atât mai mult dacă acesta se află la andropauză (“menopauza” masculină), este important să meargă împreună la psihoterapie. Nu este o rușine, ci o normalitate, un model pe care trebuie să-l urmăm.”, încurajează dr. Drăgan.

Dieta la menopauză

Una dintre cele mai neplăcute urmări ale instalării menopauzei este îngrășarea, preponderent în zona abdominală, situație care generează un aspect ce dezechilibrează silueta feminină. Grăsimea în plus se instalează și în interior, pe organe (ceea ce ați auzit până acum sub denumirea de grăsime viscerală), deci nu numai la nivelul „colăceilor” vizibili din jurul taliei. Cu toate acestea, dieta femeilor aflate la menopauză trebuie să fie bazată pe proteină (vegetală și animală).

Iată un bun prilej de a vă sfătui cu un nutriționist. Veți primi cele mai bune recomandări, putând să țineți situația sub control.

Exercițiile fizice în menopauză

“În ciuda faptului că pacientele merg la aerobic, se plimbă cu bicicleta sau fac pilates, caracteristica stilului sportiv în această perioadă a vieții trebuie să fie ridicarea greutăților.”, spune medicul, accentuând ideea că practicarea sportului este foarte importantă.

Viața sexuală nu se termină la menopauză

Statisticile arată că peste jumătate din femeile aflate la menopauză suferă de lipsa libidoului și uscăciune vaginală. În România, cifrele depășesc procentul de 40%, deși în rapoartele medicale  mai puțin de 25% ajung în cabinetul specialistului ginecolog în vederea stabilirii unui tratament. Cu toate acestea, viața sexuală nu-și găsește aici sfârșitul, iar consultul anual reprezintă un bun prilej de a discuta cu medicul despre acest aspect. Tot în cadrul acestui consult, medicul va recolta probe pentru testul Babeș Papanicolau, ca screening al cancerului de col uterin. Femeilor le mai este recomandată și efectuarea unei ecografii, o dată pe an.

“Pentru că o femeie își petrece o treime din viață la menopauză, haideți să ne îngrijim ca această etapă să fie traversată cu usurință, fără neplăceri!”, spune în încheiere medicul Ana-Maria Drăgan, specialist Obstetrică-Ginecologie.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Încă două zile de vacanță pentru elevi. Pe 8 mai se întorc în bănci

Doar două zile de vacanță Elevii constănțeni mai au doar...

Mai mulți cetățeni străini și minori, depistați cu nereguli pe aeroporturi

Minori cu documente de călătorie expirate De la integrarea în...

Activități de informare și conștientizare a riscurilor consumului de alcool și droguri la volan

Activități de informare și conștientizare Activități de informare și conștientizare...

Accident între Constanța și Valu lui Traian. Un pieton a fost lovit de o mașină

Accident între Constanța și Valu lui Traian La data de...