Adio, plic pentru medic! Pacienții vor putea face doar donații către spitale

Date:

Pacienții pot face donații după primirea îngrijirilor medicale

Ilie Bolojan, președintele interimar al României, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018).

Modificarea vizează clarificarea modului în care pacienții pot face donații după primirea îngrijirilor medicale. În forma anterioară, legea permitea pacientului „să ofere angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”.

Noua formulare, însă, elimină posibilitatea oferirii de plăți sau donații direct personalului medical. Alineatul (2) al articolului 34 a fost modificat astfel:

„Pacientul poate face donații unității sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispozițiilor legale în materie.”

Inițiatorii au explicat și care este motivul pentru care au realizat acest demers.

„Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoștință şi implicațiile penale ale unui astfel de gest. De-a lungul anilor, această practică a primit varii interpretări din partea diferitelor segmente de populație, iar cadrul legislativ, deşi a suferit câteva modificări, nu oferă un răspuns pe deplin clar”, se arată în expunerea de motive.

Decizia nr. 19/2015 menține aceeaşi calificare a medicului ca funcționar public în sensul legii penale, stabilind că fapta medicului angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate de a primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege, conform art. 21 alin. (1) teza întâi din Codul penal, urmând a fi angajată răspunderea penală a acestuia.

„Punând față în față aspectele reglementate de legiuitorul român și cele stabilite de Înalta Curte de Casație şi Justiție, observăm că suntem în prezența a două optici diferite, iar aducerea lor la un numitor comun s-ar putea transpune în următorul raționament: pacienții au voie să le ofere plăți suplimentare sau donații medicilor, dar medicii nu au voie să le primească. După cum este lesne de înțeles, acest raționament se dovedeşte a fi unul departe de normalitate şi de o utilitate practică”, se mai arată în expunerea de motive.

Inițiatorii legii susțin că dreptul pacientului la recunoștință nu poate justifica menținerea practicii plăților informale către medici. Recunoștința nu se manifestă financiar nici în alte domenii esențiale pentru societate, precum poliția, pompierii sau educația, unde, la rândul lor, se creează legături umane puternice în urma unor intervenții sau acțiuni de impact.

Mai mult, experiența judiciară din ultimii ani arată că, în multe cazuri, aceste „donații” ascund de fapt o formă de condiționare a actului medical. Chiar dacă nu toți medicii pot fi acuzați de astfel de practici, statul a permis perpetuarea acestui fenomen, transferând tacit către pacienți o parte din responsabilitatea care îi revine în mod firesc – aceea de a susține corect, eficient și transparent sistemul de sănătate.

Prin modificarea legislației, se urmărește eliminarea oricărei ambiguități în ceea ce privește recunoștința pacientului, aceasta urmând să fie exprimată doar prin canale oficiale și legale, fără a afecta etica profesională sau egalitatea de tratament în sistemul medical.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...