Alimentele din Ucraina pot intra pe piața UE fără tarife și cote. În ce condiții poate fi declanșată „frâna de urgență”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu care prevede accesul fără tarife pe piețele UE pentru producătorii de alimente din Ucraina până în iunie 2025, a anunțat miercuri Parlamentul European, conform Reuters.

Decizia corespunde propunerii formulate în ianuarie de Comisia Europeană de a suspenda până în iunie 2025 taxele și cotele pentru cerealele ucrainene și alte produse agricole, dar cu posibilitatea declanșării unei „frâne de urgență” pentru păsările de curte, ouă și zahăr. Aceasta înseamnă că vor fi impuse tarife dacă importurile depășesc nivelul mediu din 2022 și 2023. Lista a fost extinsă pentru a include ovăzul, porumbul, crupele și mierea.

Totodată, Parlamentul European a primit asigurări din partea Comisiei Europene că va acționa dacă importurile de grâu ucrainean vor crește.

Perioada de referință luată în calcul pentru declanșarea „frânei de urgență” va fi 2022 și 2023, ceea ce arată că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse depășesc nivelul mediu din acești doi ani.

Negociatorii de la Parlamentul European s-au asigurat că Executivul comunitar va acționa în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, dacă va trebui declanșată „frâna de urgență”.

După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, UE a eliminat tarifele vamale pentru importurile din Ucraina, însă Polonia și alte state vecine s-au confruntat cu o supraofertă de cereale, iar fermierii au început să protesteze față de concurența incorectă.

La finalul lunii trecute, Kievul anunța că este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varșovia a amenințat că va închide temporar granița pentru comerț.

Adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, a declarat că Ucraina ar putea folosi instrumente de monitorizare și licențiere pentru reducerea livrărilor în cazul unor creșteri abrupte. „Vom accepta ca exporturile să nu crească atât de rapid și de brusc așa cum s-a întâmplat în anii precedenți. În prezent, predictibilitatea pieței este mult mai importantă pentru producătorii și exportatorii ucraineni decât extinderea agresivă„, a subliniat Kachka într-un interviu la Kiev.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Pistă de biciclete mai mult de decor, la Șelimbăr! Reacții savuroase pe Facebook

sursa foto: Facebook Pista de biciclete este atât de îngustă...

Max Verstappen pornește din pole position în Marele Premiu al Regiunii Emilia-Romagna!

sursa foto: GPFans Max Verstappen va fi urmat de piloții...

Ce faci când partenerul te scoate din sărite?

Ce faci atunci când partenerul te enervează? De ce...

Cu 10 bani mai mult! Un hipermarket oferă 0,6 lei/ambalaj timp de trei luni

Mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor cu simbol SGR:...