Olanda va împrumuta avioane F-16 României pentru instruire
Compania americană din domeniul apărării, Lockheed Martin, dorește să încheie un contract cu România pentru a deschide primul centru de instruire pentru zborul cu avioane F-16 în Europa, care ar putea eventual să instruiască piloți din Ucraina.
Centrul European de Instruire pentru Zborul cu F-16, așa cum este planificat, ar fi primul al companiei americane pe continent și în viitor ar putea fi extins pentru a instrui piloți din alte națiuni decât România, a declarat OJ Sanchez, vicepreședintele și directorul general al Lockheed’s integrated fighter group, pentru Defense News.
Românii „au nevoie să-și instruiască piloții și nu există un loc mai bun pentru a face asta, la fel și pentru cei care se ocupă de întreținerea avioanelor”, a spus el.
Lockheed a anunțat la sfârșitul lunii trecute că a semnat o scrisoare de intenție cu România și Olanda pentru a înființa Centrul European de Instruire pentru F-16. Sanchez a declarat că este încrezător că un contract cu România va fi semnat până la sfârșitul anului.
Ca parte a acestei înțelegeri, Olanda va împrumuta avioane F-16 României pentru instruire. Sanchez a declarat că numărul de avioane este încă în negociere ca parte a contractului mai mare.
România a încheiat, de asemenea, un acord cu Norvegia în noiembrie pentru a cumpăra 32 de avioane F-16 folosite, ceea ce ar permite României să-și extindă flota incipientă de F-16 și să retragă ultimele avioane de luptă MiG-21 din era sovietică.
La început, acest centru de instruire se va concentra pe instruirea piloților români să piloteze avioane F-16, a declarat Sanchez. Dar, în timp, Lockheed speră că mai multe națiuni ar putea începe să-și trimită acolo piloții – inclusiv Ucraina.
Ucraina a cerut în mod repetat națiunilor NATO avioane de luptă F-16 moderne pentru a consolida și moderniza forțele sale aeriene. Luna trecută, Olanda și Danemarca au anunțat planuri de a furniza Ucrainei primele sale avioane F-16, iar SUA va ajuta la instruirea piloților ucraineni pentru a le pilota.
Sanchez a refuzat să ofere detalii, cum ar fi câți piloți ar putea fi instruiți anual în acest centru de instruire, spunând că informația nu este pregătită să fie eliberată. El a declarat că este încă prea devreme să spună când ar putea începe centrul de instruire să instruiască primii piloți români, dar că Lockheed speră să se miște rapid după semnarea contractului.
Acesta ar fi primul centru de instruire pentru zborul cu F-16 pe care Lockheed Martin l-ar înființat în Europa, dar compania a lansat alte centre de instruire în alte părți. Centrul de instruire din România se va concentra în întregime pe F-16, dar Sanchez a lăsat deschisă posibilitatea de a începe centre suplimentare care ar putea instrui piloți să piloteze alte avioane, cum ar fi F-35.
foto: unsplash