Anchetă Salvați Copiii: Aproape 60.000 de copii din regiunea Sud-Est au cel puțin un părinte la muncă în străinătate

Date:

Ovidius Clinical Hospital

62% dintre copiii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate rămân în grija unei bunici

Cea mai mare parte (51%) a părinților din regiunea Sud-Est, care pleacă să muncească în străinătate, sunt persoane tinere, până în 39 de ani, iar 75% dintre acestea au absolvit cel puțin 12 clase, regiunea înregistrând cea mai intensă migrație în segmentul cu educație medie-superioară. 30% dintre copii aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl, arată datele unei anchete sociologice realizate de Organizația Salvați Copiii România. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței (11,5 ani).

La nivelul municipiului Constanța, în perioada 2023-2024, DGAS Constanța a identificat un număr de 99 de familii, totalizând 110 copii, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, conform datelor furnizate de unitățile școlare.

Din totalul de 99 de familii în evidența DGAS Constanța:

  • 78 de familii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate.
  • 2 familii au ambii părinți plecați la muncă în străinătate.
  • 19 familii au un părinte unic susținător plecat la muncă în străinătate.

Distribuția copiilor în funcție de vârstă este următoarea:

  • 0-2 ani: 4 copii
  • 2-7 ani: 30 copii
  • 7-14 ani: 41 copii
  • 14-18 ani: 35 copii

Dintre aceștia, 70 de copii rămân în grija celuilalt părinte, iar restul de 40 de copii sunt în îngrijirea altor persoane, precum bunicii, unchiul, mătușa sau frații majori.

Principalele aspecte evidențiate de studiu

  • În regiunea Sud-Est înregistrăm aproximativ 57.500 de copii care aveau cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate în perioada 2021-2022, număr de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru aceeași perioadă. Din cei 57.500 de copii, aproximativ 11.300 aveau ambii părinți sau părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate.
  • 30% dintre copii, 10.400, aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl. În 36% dintre cazurile în care mama este plecată, ea este unic susținător al familiei.
  • În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinți plecați se află la vârsta pre-adolescenței  (11,5 ani).
  • Intensitatea plecării este ridicată în cazul părinților cu nivel de școlarizare mediu (12 clase). 45% din mame pleacă pentru că vor să îmbunătățească situația financiară a familiei.
  • Italia, Austria și Germania se află pe primele poziții ale țărilor de destinație pentru femei, iar Germania, Italia și Anglia pe primele locuri ca destinație pentru bărbați. Situația este similară cu cea înregistrată la nivel național.
  • Aproximativ jumătate din mamele plecate la muncă în străinătate din regiunea Sud-Est lucrează în servicii de curățenie și îngrijire, deși au studii medii sau superioare. Ponderea taților care lucrează în construcții în țările de destinație este semnificativ mai mare decât media la nivel național.
  • Mamele (atât la nivel regional, cât și național) tind să NU trimită bani acasă în perioada în care sunt plecate în străinătate, preferând să aducă banii odată cu venirea în țară. Acest comportament este justificat parțial și de situația de unic întreținător al familiei.
  • Preluarea de către bunici a sarcinilor parentale în cazul plecării mamei sau a ambilor părinți este ridicată, două treimi (62%) dintre copiii cu ambii părinți plecați rămânând în grija unei bunici.
  • 51% dintre copiii cu unic susținător sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate este lăsat în țară fără transfer de drepturi parentale, acesta fiind unul dintre cele mai ridicate procente înregistrate la nivel național. Estimăm că aproximativ 5.500 de copii sunt în această situație. Situația ajunge până la 70% în cazul ambilor părinți (delegarea către bunică). În această regiune, nevoia de convingere a migranților pentru a transfera drepturile parentale înregistrează una dintre cotele cele mai accentuate din cele înregistrate la nivel național.
  • La nivel regional, copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au șanse cu 36% mai scăzute de a avea controalele și analize medicale anuale realizate.
  • 17% dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate nu frecventează școala zilnic. Ponderea absenteismului școlar în rândul copiilor cu părinți plecați este aproape dublă față de absenteismul înregistrat la ceilalți copii din regiune.
  • Un sfert dintre copiii cu ambii părinți plecați și aprox. 20% dintre copiii cu mama plecată înregistrează regres școlar accentuat (situație similară cu cea la nivel național).
  • Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au un risc cu 50% mai mare decât restul copiilor să fie victime ale bullyingul școlar, cu 40% mai mare să fie agresori în bullyingul școlar, sa participe la acțiuni de agresiune online (cyber-bullying) sau să fie victime ale hărțuirii, pornografiei și provocărilor online care le afectează viața și integritatea.

Concluziile sondajului regional, precum și propuneri de măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile de copii, au fost dezbătute împreună cu reprezentanți ai autorităţilor locale, ai școlilor și altor instituții relevante din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi, Brăila, Vrancea și Buzău în cadrul Conferinței privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Regiunea Sud-Est, organizată de Salvați Copiii şi Ministerul Afacerilor Externe la Constanţa. Evenimentul este cel de-al patrulea din seria evenimentelor regionale care urmează după conferința națională cu aceeași temă din luna mai a anului 2023 și după evenimentele regionale de la Iași (Regiunea Nord-Est), Timișoara (Regiunea Vest) și Craiova (Regiunea Sud-Vest).

„Extinderea, diversificarea și calibrarea adecvată a serviciilor de intervenție directă pentru acești copii este o provocare pentru resursele și expertiza atât a sectorului guvernamental, cât și a celui non-guvernamental. Este un proces continuu, pentru că atât situația copiilor, cât și caracterul migrației sunt în continuă schimbare. În tot acest efort interinstituțional complex, Ministerul Afacerilor Externe poate juca rolul de facilitator și, din această perspectivă, se raliază demersurilor plasate sub semnul urgenței atât prin prisma laturii emoționale, cât și a integrării sociale și educaționale a acestor copii.”, a subliniat Janina Sitaru, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a accentuat importanța menținerii legăturii cu părinții, precum și necesitatea ca aceștia din urmă să-și lase copiii în grija rudelor cu toate formele legale, în așa fel încât accesul copiilor la servicii sociale, la educație și sănătate să nu fie vulnerabilizat: „Copiii rămași în țară sunt cel mai adesea lăsați în grija bunicilor și este crucial ca aceștia să aibă dreptul legal de a soluționa orice problemă poate avea copilul, de la cele medicale la plecarea în tabără, încât aceștia să nu se confrunte cu situații de discriminare și excluziune socială”.

Studiu SALVAȚI COPIII – la nivel național

  • Peste jumătate de milion de copii, aproximativ 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate ;
  • Aproape un milion de copii (peste 950.000) au sau au avut experiența plecării unuia dintre părinți pe parcursul copilăriei, respectiv aproximativ 25% dintre copiii României au trăit experiența traumatizantă a despărțirii de un părinte sau de amândoi pe o perioadă mai lungă de timp;
  • O treime dintre copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate au ambii părinți sau părintele unic susţinător de familie plecat. Pentru acești copii, despărțirea este semnificativ mai greu de suportat;
  • Legătura cu părinții este în majoritatea cazurilor zilnică, în special prin intermediul platformelor de socializare. Odată cu creșterea în vârstă a copilului frecvența comunicării scade, 20% dintre adolescenți vorbind cu părinții doar de 2-3 ori pe săptămână.
  • Majoritatea părinților trimit bani acasă lunar, ajutându-și familiile să depășească dificultățile cu care se confruntă. Conform Băncii Mondiale, românii au trimis în țară în perioada de referință (2020-2022) remitențe cu o valoare între 7-9 miliarde de dolari, reprezentând 3-5% din PIB, sumă de trei ori mai mare decât ponderea cumulată a investițiilor străine în România.

Servicii ale organizaţiei Salvaţi Copiii destinate protecției copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

Peste 14.500 de copii şi 9.500 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până acum de servicii de intervenție directă (consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii; educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi). Peste 130.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, respectiv la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării.

În Regiunea Sud-Est, am sprijinit peste 2.000 de copii şi persoanele în grija cărora au rămas aceștia în centre de suport din judeţele Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Constanța. Caz medical extraordinar de dificil rezolvat cu succes de o echipă multidisciplinară OCH

„Respir. Acum, respir”, declară pacienta OCH „Toată Constanța știe de...

Zilele Constanței! 5 zile și 5 nopți de distracție

Zilele Constanței 17-21 mai Timp de 5 zile și 5...

Echipa Universității „Ovidius” din Constanța a cucerit titlul de campioană națională universitară la volei feminin

Au cucerit titlul! Echipa de volei feminin a Universității „Ovidius”...

Buzele-gigant realizate de Salvador Dalí, scoase la licitație

Expoziție-licitație prilejuită de aniversarea a 120 de ani de...