Apel Salvați Copiii: Trebuie dotate urgent maternitățile și secțiile de terapie intensivă neonatală, pentru a combate mortalitatea infantilă

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Doar o treime din contribuabilii români redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către cauze și programe sociale

Doar o treime din contribuabilii români (29,93%) care ar fi putut să asigure finanțarea unor cauze sociale și-au exercitat acest drept anul trecut, prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, potrivit datelor ANAF, la cererea Salvați Copiii România. Cu o rată a mortalității infantile care ne situează pe podiumul negativ al Uniunii Europene, disputând primul loc cu Bulgaria, România are o vechime medie exprimată în ani pentru echipamentele aferente specializării neonatologie de 8 ani (anchetă Salvați Copiii, care relevă nevoile din sistemul neonatologic), în condițiile în care aparatura medicală de ultimă generație face o diferență crucială în ceea ce privește salvarea nou-născuților cu prematuritate extremă sau cu patologii medicale grave.

Organizația face un apel și anunță urgentarea dotării cu aparatură medicală a spitalelor de pediatrie și a maternităților care au solicitat ajutorul pentru a fi dotate cu aparatură medicală performantă.

„Copiii care se nasc prematur și cei care au patologii medicale complexe nu au la dispoziție luni și ani în care statul să doteze spitalele cu aparatură medicală performantă. Birocrația nu face decât să pericliteze șansa la viață și la sănătate a copiilor. În două minute doar, cât ia completarea unui formular pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, sunt asigurate fonduri vitale pentru a veni în sprijinul maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală.”, spune Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 126 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.770 de echipamente vitale, investind peste 11 milioane de euro.

Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentuladecvat pentru cel puțin 60.000 de copii.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Am făcut muncă de pionierat în domeniu și, după 14 ani, programul a devenit unul amplu, atât în comunitățile vulnerabile, cât și în ceea ce privește întărirea capacității spitalelor în salvarea și îngrijirea nou-născuților. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile.”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, 100% viață pentru copii

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copilului, Salvați Copiii lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităților (secții de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur.

Anul trecut, suma totală colectată prin mecanismul de 3,5% a fost de  372.191.818 lei (din care 313.696.675, în urma depunerii Formularului 230 și 58.495.143, în urma depunerii Declarației unice în 2022), potrivit unui răspuns dat de ANAF solicitării Salvați Copiii România.

Numărul total de formulare prin care contribuabilii au solicitat redirecționarea până la 3,5 % din impozitul aferent anului fiscal 2022 a fost  de 2.166.676.

Rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii,Rata mortalității infantile a urcat

Rata mortalității infantile a urcat din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară. Este de remarcat că creșterea mortalității infantile vine pe fondul unei prăbușiri a natalității: astfel, avem un număr de 178.233 de nou-născuți, față de 193.191 – în 2021, respectiv 206.826  – în 2020.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării.

Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:

  1. Sălaj – 10,5 la mie
  2. Mehedinți – 8,8 la mie
  3. Brăila – 8,3 la mie
  4. Hunedoara – 8,3 la mie
  5. Mureș – 7,8 la mie
  6. Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.

Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:

  1. Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii
  2. Ilfov –  3,3 la mie
  3. Alba – 3,6 la mie
  4. Ialomița –  3,9 la mie
  5. Cluj –  4,5 la mie
  6. Tulcea – 4,7 la mie.

Despre mortalitatea infantilă  în UE

Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.

 Spitalele pentru care 3,5% se poate transforma în echipamente performante:

  1. București – Maternitatea Spitalului Clinic “Nicolae Malaxa”
  2. Spitalul Clinic CF2 București
  3. București – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului – Maternitatea Polizu
  4. Călărași- Spitalul Municipal Oltenița
  5. Galați – Spitalul Orășenesc Tg. Bujor
  6. Hunedoara – Spitalul Județean Deva
  7. Ilfov – Spitalul Județean de Urgență Ilfov
  8. Iași – Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” Iași
  9. Neamț- Spitalul Orășenesc Târgu Neamț
  10. Vâlcea – Spitalul Orășenesc Horezu.

Toți cei care doresc să se implice pot trimite formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către administrația financiară de care aparțin cu domiciliul, termen limită – 25 mai 2024. Formularul precompletat cu datele organizației poate fi descărcat sau completat online, direct pe site-ul Salvați Copiii, AICI:  www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.

Sursă foto: Salvați Copiii

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Restricții de circulație de Zilele Constanței. VEZI ce artere de acces vor fi blocate

Restricții de trafic. Mai multe artere de acces vor...

Anchetă Salvați Copiii! Imagini, abuz sexual și conținut nociv, pericole online pentru copii

Proliferarea în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz...

Finanțarea noului sistem informatic al CNPP, aprobată de Guvern. Va fi modernizat

Noul sistem informatic va include mai multe componente Executivul...

Atenție, constănțeni! Se vor efectua tratamente aviochimice

Municipalitatea face dezinsecție din avion Pentru a reduce numărul insectelor...