Buna Vestire – cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Buna Vestire sau Blagoveștenia, cum mai este numită în popor, este prăznuită de credincioși la data de 25 martie

Buna Vestire este cea dintâi sărbătoare confirmată în documente, dintre cele închinate Maicii Domnului, fiind celebrată de creștini în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Iisus din Nazaret.

„Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta? Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus” (Luca 1, 28-31).

Buna Vestire devine temeiul tuturor praznicelor, intrucat toate celelalte momente importante ale iconomiei mantuirii serbate in cadrul anului bisericesc deriva din ea.

Potrivit crestinortodox.ro, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mărturisea într-o predica închinată acestei sărbători, că Buna Vestire este și o sărbătoare împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos: Troparul sărbătorii Bunei Vestiri ne spune că „astăzi este începutul mântuirii noastre […]. Fiul lui Dumnezeu (Cel veșnic) Fiu Fecioarei Se face […]”. Aceasta înseamnă că Cel ce Se naște veșnic din Tatăl, fără mamă, în ceruri, Se zămislește și Se naște din mamă, fără tată, pe pământ. Deci, aceasta ne arată că sărbătoarea de astăzi, deși se numește Buna Vestire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, este și o sărbătoare împărătească a Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că este sărbătoarea Intrupării sau zămislirii Lui ca om, din Fecioara Maria. Acest adevăr îl arată și otpustul sau apolisul slujbei sărbătorii de astăzi: „Cel ce a binevoit a Se întrupa pentru mântuirea noastră, Hristos, Adevăratul nostru Dumnezeu, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor”.

Praznicul Bunei Vestiri este sărbătorit în fiecare an în Postul Mare și este consemnat în calendarul ortodox cu dezlegare la untdelemn, vin şi peşte, indiferent în ce zi ar cădea.

Sursă foto: crestinortodox.ro

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

CFR Călători a primit în anul 2024 cu 47% mai puține fonduri față de necesarul prevăzut în buget

CFR Călători a primit mai puține fonduri Pentru anul 2024,...

Acțiune a polițiștilor în stațiunea Mamaia. 22 de permise de conducere au fost suspendate

Acțiune a polițiștilor în stațiunea Mamaia În perioada 3-6 mai...

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legii pescuitului şi protecţiei resursei acvatice vii

Proiectul legii pescuitului şi protecţiei resursei acvatice vii a...