Guvernul renunță la modificările legislative care generau confuzii
Ca urmare a dialogului instituțional existent între Colegiul Medicilor din România (CMR), Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) și Ministerul Sănătății (MS), Guvernul României a renunțat la inițiativa care putea afecta libertatea de exercitare a profesiei medicilor, inclusiv a medicilor stomatologi.
În acest sens, Executivul a aprobat, joi, 6 martie 2024, Ordonanța de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a altor acte normative din domeniul sănătăţii.

„Noul act normativ a abrogat art. 2 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
OUG nr. 8/2025 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202/07.03.2025. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ adoptat, se reține că prevederile art. 2 alin. (6) din Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale, republicată, cu modificările aduse prin OG nr. 9/2025, sunt de natură să creeze confuzii în rândul medicilor și medicilor stomatologi, cu consecințe extrem de nefavorabile în modalitatea și libertatea acestora de a-și desfășura activitățile profesionale, în conformitate cu ansamblul de drepturi și libertăți care ar trebui să fie aplicabile tuturor cetățenilor și, în special, celor care sunt incluși în categoria profesiilor liberale”, anunță Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
Astfel, prin eliminarea din Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 a reglementărilor privind profesia de medic, respectiv de medic stomatolog, care se suprapun cu cele din Legea nr. 95/2006, nu se vor mai genera confuzii care pot afecta libertatea profesională a medicilor și a medicilor stomatologi.
În continuare, CMSR și CMR își reafirmă disponibilitatea de a colabora cu reprezentanții Ministerului Sănătății pentru orice fel de reglementări care vizează domeniile de responsabilitate ale celor două instituții.
„Totodată, Colegiul Medicilor Stomatologi din România și Colegiul Medicilor din România subliniază că orice norme în domeniu trebuie să țină cont de necesitatea unui cadru legal clar, care să nu permită interpretări eronate, de natură să afecteze libertatea de a profesa a medicilor.
Aceste clarificări legislative reprezintă un pas important către un cadru normativ mai transparent și mai coerent în domeniul Sănătății”, a mai precizat sursa citată.
Sursă foto: arhivă