Comisia juridică a Senatului respinge în unanimitate propunerea de dezincriminare penală a posesiei de canabis

Date:

Cloud Hosting

Comisia juridică a Senatului a respins marți, 12 septembrie, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă care viza decriminalizarea posesiei de canabis în cantitate de până la 3 grame pentru uz personal și înlocuirea sancțiunilor penale cu amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei.

Inițiativa legislativă a fost propusă de un grup de deputați independenți, membri ai REPER.

Deputații sugerează ca sumele rezultate din aplicarea acestor amenzi să fie redirecționate către finanțarea programelor naționale de prevenire și asistență medicală, psihologică și socială pentru consumatorii de droguri.

„Scopul proiectului nu este de a încuraja consumul de droguri, ci de a-l combate. (…) Să permitem ca zeci de mii de membri ai MAI să aplice o amendă substanțială atunci când identifică pe cineva pe stradă cu canabis în limita a trei grame, astfel încât cei 14 procurori care acum se ocupă de mii de dosare să se poată concentra pe combaterea traficului. Trebuie să încurajăm DIICOT să-și facă treaba luptând împotriva traficului”, a declarat deputatul Andrei Lupu, în ședința Comisiei juridice.

Vlad Zaha, prezentat de Andrei Lupu ca fiind un criminolog specializat în combaterea traficului de droguri la Oxford, a menționat că în alte țări „prohibiția totală a drogurilor a eșuat”.

Președintele Comisiei juridice din Senat, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, a considerat că proiectul prezintă „multe neregularități” din punct de vedere al tehnicii legislative.

„În România de astăzi, nu pot să susțin ca tinerii să poată consuma și deține până la trei grame de canabis pentru o simplă contravenție. (…) Nu vreau să-mi asum o astfel de situație pentru tineret și starea națiunii mele”, a adăugat Țâgârlaș.

După prezentarea în Comisia juridică, propunerea legislativă va fi supusă dezbaterii în plenul Senatului, fiind primul for sesizat în acest caz.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Cloud Hosting

Cele mai citite

Articole similare

29 Septembrie – Ziua Mondială a Inimii

În țara noastră, la fiecare 30 de minute un...

Statistică îngrijorătoare: Cei mai mulți români mor de inimă

Bolile de inimă sunt responsabile pentru jumătate din decesele...

Mai mulți parlamentari atacă noile măsuri fiscale la Curtea Constituțională

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a anunțat...

VIDEO – Un tată și cei șase fii ai săi au organizat o adevărată Cosa Nostra în 3 județe. Cămătărie, șantaj, trafic de minori...

https://www.youtube.com/watch?v=BOhLZrlJzzU Procurorii DIICOT și ofițerii de poliție din cadrul DCCO...