Acțiuni pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA)
În perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2024, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, precum şi a Municipiului Bucureşti, au desfășurat activităţi de control în: abatoare, unități de tranșare, unități de reambalare a cărnii, unități care produc carne tocată, carne preparată și separtă mecanic, unități de depozitare a cărnii, precum și în unităţile de vânzare cu amănuntul care comercializează carne și produse din carne.
Astfel, la nivelul DSVSA județene și a Municipiului București au fost constituite echipe mixte (formate din reprezentanţi ai Serviciului Control Oficial Siguranţa Alimentelor și ai CSVSAO), în vederea efectuării controalelor oficiale la nivelul unităților din sectorul carne roșie.
Aceste controale tematice au avut drept scop: verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție care sunt sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității porcilor vii proveniți din exploatațiile conforme /neconforme situate în zonele de restricți, care sunt sacrificați în abatoarele din România; verificarea trasabilității, marcarea de sănătate/identificare și certificarea cărnii de porc obținută de la porcii vii proveniți din exploatațiile situate în afara zonelor de restricție, care au fost sacrificați în abatoarele desemnate; derularea operațiunilor de comerț intra-Unional cu carne de porc/produse din carne de porc obținute în unitățile de tranșare și unitățile de procesare a cărnii, unitățile care produc carne tocată și carne preparată sau provenite din depozite frigorifice/unități de reambalare, tratarea cărnii de porc, precum și a stomacurilor, vezicilor și intestinelor obținute de la porcii vii proveniți din unitățile de procesare desemnate.
În perioada menționată au fost verificate 456 de obiective din sectorul cărnii de porc: 70 de abatoare, 55 de unități de tranșare a cărnii, 57 de unități care produc carne tocată și carne preparată, 116 unități de procesare a cărnii, 35 de unități de reambalare a cărnii, 25 de unități de procesare stomacuri, vezici și intestine, precum și 98 de depozite frigorifice.
Deficienţele constatate, de către reprezentanţii DSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 6 sancţiuni contravenţionale, care au însumat 68.000 de lei.
Dintre neconformităţile constatate și sancţionate în urma controalelor ANSVSA menţionează:
– neconformități referitoare la procedurile de separare în timp și/sau spațiu a porcilor vii, destinați sacrificării (în funcție de exploatațiile de origine), precum și a cărnii de porc eligibilă și neeligibilă;
– neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc;
– neconformități referitoare la marcarea de sănătate/identificare și etichetarea cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc;
– neconformități privind certificarea pentru comerț intra-Unional și/sau pentru piața națională a cărnii de porc și a produselor obținute din carne de porc la nivelul unor unități desemnate.
Sursă foto: Unsplash.com