Reprezentanții Comisiei de la Veneția se află în România
În ultimele zile, pe rețelele de socializare a circulat o informație conform căreia alegerile din Turul 2 ar putea fi reluate. Știrea s-a răspândit rapid, stârnind confuzie, neliniște și chiar indignare printre mulți alegători. Însă, potrivit unor surse, nu există nicio decizie oficială în acest sens.
Reamitim faptul că alegerile prezidențiale au fost anulate printr-o hotărâre a Curții Constituționale pe 6 decembrie 2024, iar o reluare a turului II ar fi posibilă doar dacă hotărârea CCR este revocată. Însă, acest lucru nu este prevăzut de legislația națională.
„În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României, desfăşurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024.
Procesul electoral pentru alegerea Preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis CCR în luna decembrie.
Hotărârea nr. 32/2024 privind anularea procesului electoral cu privire la alegerea Preşedintelui României din anul 2024 poate fi citită aici: https://lege5.ro/gratuit/ge3danjsgm4ti/hotararea-nr-32-2024-privind-anularea-procesului-electoral-cu-privire-la-alegerea-presedintelui-romaniei-din-anul-2024
Fostul judecător al Curții Constituționale a României, Tudorel Toader, a exclus marți seară, în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, posibilitatea reluării turului doi al alegerilor prezidențiale, precizând că nu există o procedură de revizuire a deciziilor Curții.
De asemenea, fostul ministru al Justiției a criticat declarațiile lui Călin Georgescu, care le-a transmis judecătorilor CCR să decidă reluarea turului 2 pentru a nu fi judecați pentru trădare. Toader a subliniat că asemenea afirmații pot fi considerate amenințări cu caracter penal, dar că judecătorii CCR nu pot fi anchetați fără avizul colegilor lor.
Mai mult, Maria Vasii, avocata lui Călin Georgescu, a declarat la Realitatea Plus că a fost căutată pentru sfaturi juridice și întrebată în legătură cu reluarea turul doi al alegerilor.
„Din partea Guvernului oarecum mi s-a cerut părerea dacă este legal ca guvernul să emită o ordonanță de organizare a turului II în condițiile în care există deja hotărârea CCR prin care se anulează și turul I.
Din moment ce au avut curajul să se adreseze chiar mie pentru a căuta o soluție juridică cum să emită o ordonanță de urgență pentru turul II, vă dați seama ce mesaje au fost primite din partea oficialilor care vin deja să investigheze pentru a găsi cât mai repede o soluție pentru a relua turul II. Deci există deja preocuparea, își dau seama că au greșit, caută soluții cum să remedieze această uzurpare grosolană a puterii.
Evident că nu-mi permit să dau asemenea sfaturi. Cine a creat această situație trebuie să găsească soluții”, a afirmat Maria Vasii.
Tot ieri, comisia de la Veneția, aflată în România, a făcut audieri în Parlament, dar NU pentru anularea alegerilor prezidențiale.
„Reprezentanții Comisiei de la Veneția se află în România și vor avea discuții cu toate partidele politice în pregătirea unui raport pe Ordonanța privind comasarea alegerilor din România, care a fost emisă anul trecut în martie 2024 (OUG 21/08.04.2024). Sesizarea e formulată de USR și inițial trebuia să se emită un raport până în octombrie 2024, dar acum e programat să fie votat în martie 2025.
Bineînțeles că între timp alegerile comasate au avut loc bine merci, dar Comisia de la Veneția își dă doar părerea teoretică cu privire la standardele constituționale și democratice nu anulează și nu oprește nimic.
Prezența unor membri din aparatul tehnic al Comisiei de la Veneția nu are treabă cu anularea alegerilor din 6.12.2024, pentru simplul considerent ca pe acest aspect deja Comisia de la Veneția s-a pronunțat în regim de urgență. Partidele, politicienii, instituțiile, candidații și chiar publicul larg ar trebui sa pună presiune pe Parlament pentru a implementa recomandările legislative ale Comisiei din 27 ianuarie, lucru care se poate face rapid prin modificarea OUG 1/2025, care deja se află în discuție la Senat.
Eu sper ca birocrații Comisiei de la Veneția să ceară explicații și Ministerului Justiției și liderilor din Parlament cu privire la ce fac pentru a introduce în legislația electorală recomandările lor, astfel încât Curtea Constituțională să nu mai poată lua decizii arbitrar și netransparent în alegerile din mai 2025 și în viitor” a scris, pe Facebook, avocatul Toni Neacșu.
Citește și: