(Foto) UPDATE – Primarul Vergil Chițac a fost amendat! Sunt probleme cu urnele din secțiile de votare din municipiul Constanța: sunt 3 în loc de 5

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Sunt probleme cu urnele din secțiile de votare

UPDATE: „Până la această oră nu avem informații din care să reiasă faptul că, la nivelul celor 211 secții de votare din municipiul Constanța vor fi 5 urne de vot, în sensul a 5 corpuri distincte, astfel cum prevede legea.”, a transmis Vlad Jipa, consilier parlamentar în cadrul Direcției Județene Constanța a Autorității Electorale Permanente în această dimineață.

UPDATE 2: Vlad Jipa a mers astăzi, 8 iunie și a verificat două secții de votare din municipiul Constanța. Este vorba de secțiile 14 și 15 din cadrul Barolului Constanța.

„Am constatat că atât în secția nr. 14, cât și în secția nr. 15 nu există cele 5 urne de vot prevăzute de lege pentru alegerile din 09 iunie 2024, în secția nr. 14 existând 3 urne de vot iar în secția nr. 15 aceiași situația cu 3 urne de vot.”, a transmis Jipa. 

Ce s-a întâmplat cu urnele?

UPDATE 3: Mai exact, în două dintre urne a fost introdus un perete despărțitor și astfel au fost realizate 5 urne.

„Potrivit legislației care guvernează organizarea alegerilor ( n.r. art. 32, lit. a) din Legea 115/2015, prevederile art. 9, alin. 6 din OUG 21/2024 și prevederile anexei 2 din Hotărârea AEP nr. 44/2016, în secțiile de votare din municipiul Constanța nu se respectă legea, deoarece prin transformarea a unui număr de 5 urne în 3 prin adăugarea unui perete despărțitor, poate fi afectat secretul votului.”, a adăugat Vlad Jipa.

De asemenea, „atât BEJ, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectarea legii prin dotarea fiecărei secții de votare cu 5 urne”.

Primăria Constanța dă asigurări că procesul de votare este sigur

UPDATE 4: De cealaltă parte, Primăria Constanța asigură toți cetățenii cu drept de vot din municipiul Constanța că procesul de votare din data de 9 iunie este sigur, corect și facil.

„Respingem cu fermitate orice tentativă a unor actori politici de a pune la îndoială, în interes electoral, corectitudinea procesului de vot.”, au precizat reprezentanții primăriei.

Mai mult, municipalitatea a transmis către AEP și BEC solicitări de clarificare în legătură cu organizarea urnelor în secțiile de votare.

„Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis către AEP și BEC solicitări de clarificare în legătură cu organizarea urnelor în secțiile de votare. Concomitent, serviciile primăriei asigură transportul și montarea, în fiecare secție de vot de pe raza municipiului Constanța, a câte cinci (5) urne distincte, una pentru fiecare tip de buletin de vot în parte.

Acționăm respectând întocmai prevederile OUG 21/2024, art. 9, alin. 6 și ținând cont de GHIDUL BIROURILOR ELECTORALE ALE SECȚIILOR DE VOTARE DIN ȚARĂ. De asemenea, specificăm că în procesul de organizare a scrutinului electoral, în sfera de responsabilități a instituției noastre.”, au adăugat reprezentanții Primăriei Constanța.

Primarul Vergil Chițac, amendat

UPDATE 5: Primarul Constanței, Vergil Chitac a fost sancționat de către reprezentanții Autorității Electorale Permanente cu 2.200 lei pentru nerespectarea Hotărârilor AEP.

Mai mult, reprezentanții BEJ Constanța au precizat că la ora 18:00 vor verifica cele 211 secții. Până atunci, edilul trebuie să rezolve problema urnelor.

Verificările vor fi făcute de către presedinții secțiilor de votare. Fotografiile vor fi trimise către AEP.

Primarul susține în continuare că în toate cele 211 secții există 5 urne. Are și dovezi

UPDATE 6: „Dragi constănțeni. În fiecare dintre cele 211 secții de votare din municipiul Constanța sunt amplasate câte cinci urne de vot, una pentru fiecare tip de buletin de vot! Mă simt nevoit să vă transmit acest mesaj pentru a înlătura orice dubiu cu privire la corectitudinea și siguranța procesului de votare în Constanța.

Consider total iresponsabilă lansarea unei teme false cu doar câteva ore înainte de ziua votului, de către adversari politici, care riscă să pună sub semnul întrebării organizarea procesului de vot. Am mare încredere în capacitatea constănțenilor de a dejuca acest atac sub steag fals și au ocazia să o facă pur și simplu printr-o prezență mare la vot.

Mesajul meu este clar. Constănțenii vor vota pe 9 iunie, într-un proces democratic sigur, imparțial, eficient.”, a transmis edilul pe pagina de facebook.

Mai mult, primarul a atașat și o poză care să dovedească acest lucru. Însă, dacă este să facem o analiză a fotografiilor se poate observa cu ochiul liber că secțiile de votare sunt diferite!

Știrea inițială:

„Conform legii, Primarul este cel care asigură dotarea secțiilor de votare având obligativitatea de a asigura cele 5 urne necesare procesului electoral din data de 9 iunie 2024. Din informațiile de la această oră, atât Biroul Electoral Județean, cât și BECL Constanța au pus în vedere Primarului municipiului Constanța să asigure respectatea legii prin dotarea fiecarei secții de votare cu 5 urne.”, spune Vlad Jipa, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Constanța.

În prezent, urnele pregătite pentru alegerile din 9 iunie 2024 sunt în număr de 3, transformate prin adăugarea unui perete despărțitor astfel încât să formeze 5 părți, lucru care contravine legii.

Reamtim faptul că fiecare constănțean va primi mâine cinci buletine de vot, iar în fiecare secție de votare ar trebui să existe 5 urne de vot.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Un porumbel de concurs pierdut își caută stăpânul

Porumbelul voiajor a fost găsit de o localnică din...

(Video) Cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii

Mihai Constantin: „Cred că este o șansă foarte importantă...