Restaurantul a fost închis temporar
Comisarii de la Protecția Consumatorilor Constanța au descins la restaurantul Sofra, unde au descoperit un adevărat dezastru igienico-sanitar. Controlul efectuat a scos la iveală nereguli grave care pun în pericol sănătatea consumatorilor. De la tavanuri nefinisate cu găuri prin care pătrund insecte, până la grătare ruginite, frigidere pline de mucegai și cuiburi de gândaci în bucătărie, nicio zonă nu a fost conformă.
În timp ce se făceau reparații în blocul alimentar, mâncarea era preparată și servită clienților, fără respectarea minimelor norme de siguranță alimentară.
Iată toate neregulile găsite:
- Întreg spațiul blocului alimentar era neigienizat, în condițiile în care se efectuau reparații de amenajare, în sensul că se înlocuiau tavanele, existând găuri în acestea, pe unde puteau intra cu ușurință insecte, carcalaci.
- Hota din blocul alimentar era neigienizată, cu un strat gros de grăsime acumulată și cu scurgeri laterale de ulei.
- Pereții aveau depuneri de praf și pânze de păianjen.
- În spațiul alimentar s-au constatat mai multe cuiburi de gândaci de bucătărie, aceștia umblau pe pereți, cât și pe pavimentul neigienizat.
- Blocul alimentar nu era închis, cu toate că se efectuau, alternativ, lucrări de reparații/amenajări, în același timp preparându-se și comenzile consumatorilor aflați la mese.
- Materia primă era depozitată în refrigeratoare marca Coca-Cola, fără elemente de identificare și caracterizare, fără dată de producție și fără dată a durabilității minimale.
- Grătarele de la refrigeratoare prezentau exfolieri de vopsea și rugină extinsă, iar ventilația acestora avea acumulări de mucegai, contaminând cu ușurință, cu bacterii și microorganisme, materia primă depozitată.
- Într-o cameră adiacentă blocului alimentar, existau, depozitate pe o masă, materii prime congelate (mușchi berbecuț, coaste berbecuț), în vederea decongelării, la o temperatură de 25 de grade Celsius.
- Pavimentul din spațiul blocului alimentar era deteriorat și neigienizat.
- Mobilierul bucătăriei era neigienizat, cu chedere rupte, cu acumulări de materie primă și mucegai.
- Se foloseau ustensile neconforme legislației în vigoare, și anume: cuțite cu mâner din plastic și cu nituri.
- Lipsă coșuri de gunoi cu acționare la pedală.
- Barul era, de asemenea, neigienizat, și în această zonă existau gândaci.
Măsuri dispuse:
- Oprirea temporară a prestării serviciilor a unității
- Oprirea definitivă din circuitul consumului uman a 40 kg materie prima fără elemente de identificare și caracterizare, dată de producție, data consumului, nerespectare condiții prescrise și declarare în valoare de 6.000 lei.
- Amenda 15000 lei.











Sursă foto: CJPC Constanța