Ghid de zbor: Călătoria cu un animal de companie

Date:

Reguli importante pentru transportul cu avionul a animalului de companie

Plecarea într-o călătorie cu animalul de companie este o provocare pentru proprietar. După ce patrupedului i s-a făcut pașaport european, preocuparea stăpânului este de a identifica aeroporturile care îi primesc pe călătorii necuvântători. De exemplu, în România acest lucru este posibil doar la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti și la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj – Napoca. În Europa există o deschidere mult mai mare iar animalele de companie sunt binevenite.

Cățeii pot călători în cabina de pasageri sau în cală, în timp ce pisicile merg cu stăpânul în cabină.

Pentru călătorii în spatiul Uniunii Europene, animalele de companie trebuie să fie identificate cu un cip electronic şi să deţină un paşaport european. Paşaportul, emis şi completat de către un medic veterinar autorizat, certifică faptul că patrupedul a fost vaccinat corespunzător.

Pentru călătoria cu animalul de companie în Israel, trebuie să îndepliniţi o serie de condiţii. Mai multe detalii, aici.

Din cauza legislaţiei locale restrictive, pentru destinațiile Marea Britanie (Londra) şi Emiratele Arabe Unite (Dubai) nu este permis transportul animalelor de companie, atât al celor transportate în cabina de pasageri (PETC), cât şi al celor transportate în cala avionului (AVIH).

Reguli privind transportul animalului de companie în cabina de pasageri

În cazul companiei TAROM, pentru a fi acceptate în cabina de pasageri, animalele de companie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să fie confirmat, înainte de check-in/îmbarcare
  • să fie sănătoase: pasagerul trebuie să fie în posesia unui paşaport internaţional de călătorie pentru animalul său de companie
  • animalul de companie să aibă cip de identificare, dacă este vorba de o călătorie în spaţiul Schengen şi să fie vaccinat, în conformitate cu cerinţele de acces pe teritoriul ţării de destinaţie
  • să fie transportate în cuști confecționate din material dur sau în genți special concepute pentru transportul animalelor de companie de tip „soft bag”
  • să fie curate
  • să nu fie gestante
  • să nu provoace disconfortul celorlalţi pasageri
  • să rămână în interiorul cuștii/soft bag pe toată durata zborului
  • dacă călătorește în soft bag, animalul de companie trebuie să intre complet în acesta (inclusiv capul și coada) pe toată durata zborului. Soft bag-ul trebuie să aibă închise toate laturile.

În cabina de pasageri se acceptă numai câini si pisici, cu o greutate care nu trebuie să depășească 8 kg (incluzând şi greutatea cuştii standard de transport al acestora). Cât despre dimensiunile acesteia, este indicat să verificați atunci când faceți rezervarea. Țineți cont și de faptul că, în funcție de tipul aeronavei, în cabină sunt acceptate maxim 3 exemplare, însă nu mai mult de 1 aparținând unui proprietar.

Reguli privind transportul animalului de companie în cala avionului

Câinii și pisicile cu o greutate mai mare de 8kg (inclusiv greutatea cuștii) pot fi transportate în siguranță, în cala aeronavelor prevăzute cu aer condiționat, cu rezervarea și confirmarea prealabilă a excedentului de bagaj corespunzător transportului animalului de companie.

Pentru a fi acceptat la check-in, trebuie să fie îndeplinite cumulativ a următoarelor cerințe:

  • Proprietarul să prezinte toate documentele necesare, cum ar fi permisul de export/import/tranzit, carnetul de sănătate cu toate vaccinarile la zi, paşaportul, orice alt document solicitat de autoritățile din țara de destinație
  • Să fie achitată taxa de transport pentru animalul de companie
  • Animalul de companie să călătorească în cușca standard IATA

Pentru a putea fi acceptat la transport în cala aeronavei, animalul dumneavoastră trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Nu trebuie să aparțină unei rase interzise. Detalii aici
  • Trebuie să fie curat, sănătos, inofensiv, inodor şi să nu fie gestant.
  • Să nu fie tranchilizat.
  • Să nu poarte lesă şi/sau botniţă.
  • Să fie transportat într-o cuşcă corespunzătoare.
  • Puii sub vârstă de 12 săptămani nu vor fi acceptaţi la transport. Animalele trebuie să fie înţărcate şi să se poată hrăni independent.
  • Greutatea maximă a animalului, inclusiv cuşca, nu trebuie şă depăşească 75 kg.
  • Câinii de peste 40 kg (fără cuscă) trebuie transportaţi într-o cuşcă cu cadru exterior din lemn masiv echipată cu o membrană transversală suplimentară, putând fi transportaţi doar în regim cargo.

Transportul câinilor de asistență și ghidare

Transportul de câini de asistență și ghidare se face gratuit. Cu toate acestea, dacă doriți să călătoriți cu un astfel de exemplar, vă recomandăm să discutați cu reprezentanții companiei aeriene. Uneori apar schimbări în politica companiei și nu ar fi păcat să fiți afectat tocmai pentru că nu v-ați documentat corespunzător.

Sedarea animalelor, un subiect delicat

Vă sugerăm să parcurgeți și aceste recomandări venite de la Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Nu uitați că animalul de companie nu poate fi lăsat liber în timpul zborului, astfel că este extrem de important ca acesta să aibă o cușcă de dimensiuni corespunzătoare, în care să se poată mișca. Recomandat este să alegi zboruri directe, fără escală.

Animalul nu ar trebui să mănânce sau să bea apă cu aproximativ patru ore înainte de a pleca în călătorie. În cazul în care va fi transportat la cală, nu uitați să îi puneți o păturică, pentru că în cala avionului temperatura este destul de scăzută.

Daca animalul este în general agitat atunci, pentru călătorie, este indicată o discuție cu medicul veterinar. vă va spune dacă sedarea este soluția potrivită (în calcul fiind luate reacțiile adverse ce pot să apară din cauza substanțelor tranchilizante).

Sursă foto: Unsplash

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Atenție la citațiile false trimise în numele autorităților!

Nu deschideți link-urile sau atașamentele Infractorii cibernetici recurg tot mai...

Descoperă Europa cu 20% reducere la biletele Interrail

Vacanțe de toamnă la preț redus: 20% discount la...

Start pentru proiectul „COMPETENT”: 20.000 de români vor primi sprijin pentru angajare

„COMPETENT”, un nou proiect de formare profesională cu fonduri...

Tabăra de Iconografie de la Colilia – o experiență de creație și aprofundare artistică

Lecții de credință și pictură în inima Dobrogei, la...