Giurgiu: Topor din epoca bronzului, descoperit de polițiști

Date:

Toporul a fost găsit în urmă cu mai mulți ani de un bărbat din comuna Buturugeni

La data de 29 iulie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, împreună cu polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au desfășurat o acțiune pe linia protejării patrimoniului cultural național, în comuna Buturugeni, județul Giurgiu.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au identificat un bărbat, de 50 de ani, care ar fi deținut de mai mulți ani un obiect descoperit întâmplător în localitatea Buturugeni, despre care exista bănuiala că ar fi un topor specific Epocii Bronzului.

Bărbatul în cauză a fost de acord să pună la dispoziție obiectul respectiv, în vederea îndeplinirii procedurilor legale.

După consultarea reprezentanților Muzeului Teohari Antonescu, din municipiul Giurgiu, s-a concluzionat faptul că obiectul este un topor cu perforație sau gaură de înmănușare, realizat din granit, prin șlefuire, aparținând, probabil, Epocii Bronzului (3500-1400 Î.H.).

Potrivit literaturii arheologice de specialitate, topoarele din această perioadă ar fi avut întrebuințări diferite, precum unelte de gospodărire, arme, simboluri sociale și/sau obiecte de cult.

Posesorul acestui obiect a fost sancționat contravențional, cu avertisment, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil.

Ulterior, obiectul descoperit de către polițiști a fost ridicat, în vederea predării Primăriei Comunei Buturugeni, județul Giurgiu.

Având în vedere cazul prezentat, Poliția Română informează cetățenii cu privire la legislația incidentă în acest domeniu.

Patrimoniul cultural naţional cuprinde ansamblul bunurilor identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, care reprezintă o mărturie şi o expresie a valorilor, credinţelor, cunoştinţelor şi tradiţiilor aflate în continuă evoluţie; cuprinde toate elementele rezultate din interacţiunea, de-a lungul timpului, între factorii umani şi cei naturali.

Conform articolului 136, alineatul 3 din Constituția României, bunurile arheologice, epigrafice, numismatice, paleontologice sau geolitice, descoperite în cadrul unor cercetări sistematice cu scop arheologic ori geologic sau în cadrul unor cercetări arheologice de salvare ori având caracter preventiv, precum şi cele descoperite întâmplător prin lucrări de orice natură, efectuate în locuri care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, intră în proprietate publică, potrivit dispoziţiilor legale.

De asemenea, persoanele fizice care descoperă în mod întâmplător bunuri din categoria celor prevăzute la articolul 46, alineatul 1 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național mobil sunt obligate să le predea, în termen de 72 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Totodată, constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită astfel încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, fapta de nerespectarea de către persoanele fizice a obligaţiei de predare a unui bun cultural mobil descoperit întâmplător, în termenul prevăzut de lege, și se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 20.000 de lei.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

(Video) Peste 800 de angajați rechemați la lucru la Șantierul Naval Damen Mangalia; plățile restante vor începe în august

Ministrul Economiei promite relansarea completă a Șantierului Naval Mangalia...

Cel mai mare parc acvatic din sudul litoralului românesc se redeschide pe 14 iunie

Ce surprize au pregătit reprezentanții parcului acvatic Cel mai mare...

Fake news promovat de un ONG de mediu: necesitatea demolării barajului Surduc

Hidroelectrica: „Decizia instanței nu înseamnă demolare, ci doar anularea...