Guvernul Ciolacu adoptă ordonanța privilegiilor. Companiile de stat cu piederi pot face majorări salariale

Date:

Ovidius Clinical Hospital

În ședința de azi, Guvernul Ciolacu adoptă o ordonanță controversată prin care se dă undă verde pentru majorările de salarii și angajările în companiile de stat care înregistrează pierderi.

Potrivit actului normativ, ponderea funcțiilor de conducere poate fi majorată de la 8% la 10% în aceste unități, în anumite condiții. De asemenea, se reglementează posibilitatea ca operatorii economici care au înregistrat pierderi contabile și/sau plăți restante la 31 decembrie 2023 să acorde anumite creșteri salariale. În plus, aceste companii pot fi exceptate de la măsurile de reducere a cheltuielilor.

Pe de altă parte, companiile de stat care înregistrează profit sunt obligate să vireze la bugetul de stat cel puțin 50% din dividende/vărsăminte, cu mențiunea că procentajul de 50% se poate modifica doar în creștere.

Aceste derogări de la politicile de austeritate sunt adoptate de Guvern în ciuda riscului major de pierdere a unor fonduri europene importante, precum suma de 3 miliarde de euro din Cererea trei de plată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Acest risc survine în contextul în care guvernul nu a reușit să implementeze reformele necesare în cadrul acestor companii de stat, punând sub semnul întrebării capacitatea României de a gestiona eficient resursele financiare europene.

Decizia Guvernului a stârnit critici dure din partea societății civile și a analiștilor economici, care consideră că prioritatea ar trebui să fie reforma și eficientizarea companiilor de stat în detrimentul majorărilor salariale și a angajărilor fără justificare economică solidă.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Accident rutier pe Bulevardul Aurel Vlaicu! Un bărbat a ajuns la spital

Accident rutier în Tomis Nord Un accident rutier a avut...

Gimnaste de la CSM Constanța, în echipa României pentru Europene

Sursa foto:CSM Constanţa Federaţia Română de Gimnastică a anunţat lotul...

D’ale lu’ Costică. Episodul 65 – Gafa de proporții a lui Ciolacu

Episod - editorial de Constantin Buduru Ups! ... în viață, totdeauna...