Dr. Alexandru Rafila: „Este necesar să găsim soluții pentru pensionarii din spitale”
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care obligă angajații pensionari din spitale și instituții publice să plece automat din funcție. Ministrul Sănătății a fost întrebat, marţi, ce se întâmplă cu deficitul de personal din sistemul medical odată cu această prevedere.
„Da, ne-am confruntat şi noi cu acest lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii sau la nivelul altor instituţii subordonate. O să am o discuţie la nivelul Guvenului pe această temă, pentru că, într-adevăr, sunt medici care sunt pensionabili, dacă vreţi. Dacă aceştia continuă activitatea, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acest lucru. Într-adevăr, această ordonanţă include un articol care nu face posibilă prelungirea contractelor”, a declarat dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Conform Digi24, vorbim de personal care are emisă o decizie de pensionare, chiar dacă a făcut solicitare ca pensia să nu îi fie plătită. Aceste persoane vor pleca acasă pentru că această ordonanță este deja publicată în monitorul oficial și produce efecte.
În urma unor informații transmise de autoritățile constănțene, s-a confirmat că există câteva cazuri în care pensionarii angajați la Spitalul Județean din Constanța trebuie să aleagă între pensie și salariu. Cu toate acestea, autoritățile subliniază că nu este necesar ca acești angajați să părăsească instituția, iar soluțiile pentru a nu afecta activitatea spitalului vor fi găsite.
„Pensionarii trebuie să aleagă între pensie și salariu, dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie să plece”, au spus autoritățile județene.
Ce spun reprezentanții Federației Sanitas din România?
Federația SANITAS din România a ridicat recent un semnal de alarmă cu privire la impactul devastator pe care Ordonanța de Urgență nr. 9/2025 îl va avea asupra sistemelor de sănătate și asistență socială. După ce anterior au fost blocate angajările în sectorul bugetar prin Ordonanța Trenuleț, acum, o nouă măsură legislativă pare să agraveze criza deja existentă în aceste domenii esențiale.

„Deși atragem atenția de ani de zile asupra lipsei grave de personal specializat și auxiliar din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ, „răspunsul” legislativ la îngrijorarea noastră și la dovezile de burn-out ale angajaților din aceste sisteme este constant același: blocăm angajările, trimitem acasă specialiștii încă apți și dornici de muncă!
OUG 9/2025 permite „computerului” să ne scoată la pensie câteva mii de medici și, și mai mulți asistenți medicali și alte categorii de personal indispensabil celor două sisteme,
Am fost puși în fața faptului împlinit cu această Ordonanță de urgență, s-a aprobat fără consultarea partenerilor sociali și, aflăm din declarațiile domnului ministru Rafila, fără consultarea miniștrilor de resort”, transmit reprezentanții Federației Sanitas din România.
Riscul colapsului sistemelor este iminent
SANITAS atrage atenția autorităților că, având în vedere aceste măsuri, riscul ca sistemele de sănătate și asistență socială să colapseze este extrem de mare. În acest context, Federația solicită o analiză reală și rapidă a necesarului de personal, precum și identificarea unor soluții personalizate pentru fiecare sector bugetar, adaptate nevoilor și situațiilor actuale din teren.
Federația SANITAS a anunțat că va întreprinde demersuri la toate nivelurile pentru a se asigura că angajații din sănătate și asistență socială, precum și beneficiarii acestor servicii, vor continua să beneficieze de condiții optime de muncă și îngrijire. SANITAS subliniază că sistemele de sănătate și asistență socială nu pot funcționa la capacitate maximă fără un personal suficient și adecvat pregătit.
Sursă foto: facebook/Federația Sanitas România / arhivă