Inspectorii ANSVSA au făcut peste 11.000 controale. Ce nereguli au găsit

Date:

Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală

În luna martie 2025, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au efectuat controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, vizând operatorii din industria alimentară care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii și produselor de patiserie, băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte produse alimentare.

În perioada respectivă, Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 11.628 de controale în unități din industria agroalimentară. În urma acestora, au fost aplicate 186 de avertismente și 275 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.272.400 de lei.

Aceste acțiuni fac parte din Programul de supraveghere și control al ANSVSA pentru anul 2025 și au vizat următoarele aspecte esențiale:

  • Respectarea cerințelor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților alimentare;
  • Întreținerea și igienizarea corectă a spațiilor de manipulare a produselor alimentare;
  • Condițiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime și produselor finite;
  • Cerințele de trasabilitate, etichetare și controlul dăunătorilor;
  • Implementarea corectă a procedurilor HACCP și a programelor de autocontrol.

Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficiențele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranța alimentelor.

Principalele nereguli identificate au fost:

  • Neconformități legate de personal (fișe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • Probleme cu trasabilitatea și conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • Nerespectarea cerințelor HACCP;
  • Întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de depozitare și de producție;
  • Lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare și grupuri sanitare pentru angajați.

În cadrul controalelor efectuate în unitățile din industria agroalimentară, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile și instrucțiunile din Programul de supraveghere și control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare și respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanții și alte substanțe interzise.

Reamintim cetățenilor că pot apela numărul Call Center al ANSVSA – 0800.826.787, un serviciu telefonic gratuit, disponibil din orice rețea de telefonie, pentru a face sesizări sau a obține informații legate de siguranța alimentelor.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...