Loboda – Regina verde a primăverii: Beneficii pentru sănătate și cum o folosim în bucătărie

Date:

Loboda se găseşte în această perioadă prin pieţe

Primăvara aduce în piețe o mulțime de verdețuri proaspete, perfecte pentru detoxifierea organismului și revitalizarea după iarnă. Una dintre cele mai valoroase, dar uneori uitate, este loboda – o plantă fragedă, colorată, cu gust delicat și multiple beneficii pentru sănătate.

Ce este loboda?

Loboda (Atriplex hortensis) este o plantă erbacee, comestibilă, din familia Amaranthaceae. Există mai multe tipuri: lobodă roșie, verde sau galbenă – toate bogate în nutrienți și ușor de introdus în alimentația zilnică. Frunzele mari, catifelate și viu colorate sunt folosite în ciorbe, salate sau mâncăruri ușoare de primăvară.

Beneficiile lobodei pentru sănătate

Loboda nu este doar gustoasă, ci și un superaliment natural, care ajută la:

1. Detoxifierea organismului

Loboda are un conținut ridicat de clorofilă, care sprijină eliminarea toxinelor și susține funcția ficatului. Este ideală pentru curele de primăvară.

2. Îmbunătățirea digestiei

Fibrele din frunzele de lobodă stimulează digestia și ajută la reglarea tranzitului intestinal.

3. Aport de vitamine și minerale

Este bogată în vitamina C, vitamina K, acid folic, fier și magneziu – esențiale pentru sistemul imunitar, oase și sănătatea sângelui.

4. Combate oboseala de primăvară

Conținutul de fier ajută la prevenirea anemiei, iar combinația de vitamine și antioxidanți susține energia și claritatea mentală.

5. Efect alcalinizant

Loboda contribuie la echilibrarea pH-ului din organism, fiind benefică în prevenirea inflamațiilor cronice.

Cum folosim loboda în bucătărie

Loboda este foarte versatilă și poate fi folosită în diverse feluri:

1. Ciorbă de lobodă

Un clasic al primăverii – o ciorbă acrișoară cu borș, orez, ceapă verde, frunze de lobodă și, uneori, ou bătut adăugat la final. Ușoară și hrănitoare!

2. Salată de lobodă crudă

Frunzele tinere pot fi consumate crude, în combinație cu spanac, ridichi, ceapă verde și un dressing simplu cu ulei de măsline și zeamă de lămâie.

3. Sote de lobodă

Frunzele se trag ușor la tigaie cu usturoi și puțin ulei, ca o garnitură sănătoasă lângă orez, mămăligă sau cartofi natur, în post.

4. Plăcinte sau tarte sărate

Loboda poate înlocui cu succes spanacul în rețetele clasice de plăcintă cu brânză sau în combinație cu tofu, pentru o variantă de post.

5. Sucuri verzi sau smoothie-uri

Pentru cură de detoxifiere, frunzele de lobodă pot fi adăugate în smoothie-uri cu măr verde, lămâie, castravete sau ghimbir.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...