Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române împlineşte 75 de ani

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României, s-a născut la Lausanne, Elveția, la 26 martie 1949. Este primul copil al regelui Mihai (1921-2017) și al reginei Ana (1923-2016) ai României și s-a născut în exil, după ce regele Mihai a fost obligat să abdice în 1947. Este desemnată Principesă Moștenitoare în 1997 și Custodele Coroanei Române în 2007, conform informațiilor prezentate pe site-ul Fundației Regale Margareta a României.

Primii ani din viața sa i-a petrecut în Marea Britanie și Elveția, înconjurată de dragostea părinților, a bunicii sale, regina mamă Elena, și a celor patru surori: Elena, Irina, Sofia și Maria. În copilărie, a avut oportunitatea să călătorească în Italia, petrecând timp alături de regina mamă Elena și să își petreacă vacanțele în Danemarca, la bunicii din partea mamei. A urmat cursurile școlii în Italia, Elveția, și apoi în Marea Britanie, la un internat. La vârsta de 14 ani, s-a întors în Elveția și a urmat cursurile Liceului Francez, unde filosofia a devenit una dintre materiile sale preferate.

După obținerea diplomei de Bacalaureat Francez, a petrecut un an în Italia, alături de bunica sa, regina Elena, la Vila Sparta, reședința acesteia din apropierea Florenței. „Regina Elena a fost ghidul meu spiritual, mentorul meu, steaua călăuzitoare. Ea m-a învățat multe despre viață, mi-a deschis ochii către tot ce este frumos și bun pe lume„, a afirmat Majestatea Sa Margareta, conform surselor oficiale.

Ulterior, s-a înscris la Universitatea din Edinburgh, Scoția, unde a obținut, în 1974, o licență (M.A.) în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional. Între 1974 și 1983, a activat ca cercetător în cadrul mai multor universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și sănătate publică. Mai apoi, a lucrat pentru agențiile Națiunilor Unite, în special pentru Organizația Mondială a Sănătății și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA).

Proiectele sociale în domeniul sănătății publice au dus-o în diverse colțuri ale lumii, inclusiv în Africa și America Latină, unde a luat contact cu nevoile și suferințele comunităților defavorizate. Această experiență a reprezentat începutul unui angajament profund în slujba umanității, pe care l-a urmat până în prezent. După 12 ani petrecuți în Scoția, în 1983, s-a mutat în Italia, la Roma, unde a obținut un post în cadrul Națiunilor Unite. A lucrat mai întâi pentru Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), apoi pentru Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

În august 1989, când a devenit evident că Europa de Est urma să cunoască schimbări semnificative, Majestatea Sa Margareta a părăsit Organizația Națiunilor Unite pentru a se dedica cauzei României, lucrând alături de tatăl său.

Ziua de 18 ianuarie 1990, când a pășit pentru prima oară pe pământ românesc, va rămâne mereu în memoria sa. În același an, împreună cu regele Mihai, a înființat Fundația Regală Margareta a României, o organizație caritabilă ce își propune să contribuie la îmbunătățirea vieții celor mai vulnerabili români și să sprijine tinerii talentați.

De-a lungul anilor ’90, Majestatea Sa Margareta s-a implicat activ în strângerea de fonduri pentru fundație și în diverse evenimente și angajamente publice, reprezentând adesea Casa Regală. În 1994, într-una dintre vizitele sale la un orfelinat, l-a cunoscut pe Radu, actualul Principe Radu al României. Cei doi s-au căsătorit în 1996.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu locuiesc împreună la Palatul Elisabeta din București și își desfășoară angajamentele publice în Capitală, în țară și în străinătate. Margareta este Președintele Fundației Regale Margareta a României, al Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Asociației pentru Dezvoltare Durabilă Savârșin și președinte de onoare al Fundației Atletismului Românesc.

De-a lungul timpului, a acordat Înaltul Patronaj mai multor organizații și evenimente culturale și sociale, contribuind la promovarea acestora în societatea românească.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Pugiliștii Alexandru Buleu și Erson Huseim au câștigat Cupa României!

Au câștigat Cupa României Doi pugiliști de la CSM Constanța...

(Video) Vaslui: Tragedie pe DN 24. Trei persoane au decedat

Trei persoane au decedat în urma unui accident pe...