Medicamentele şi detergenţii, în topul scumpirilor înregistrate în România, în luna aprilie

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Medicamentele sunt mai scumpe cu 23,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Medicamentele, detergenţii şi serviciile poştale se află în topul scumpirilor înregistrate în România, în luna aprilie a acestui an, conform datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, preţul serviciilor poştale s-a majorat cu 26,25%, comparativ cu aprilie 2023, cel al detergenţilor cu 25,64%, pe locul 3 în acest clasament îngrijorător situându-se medicamentele – 23,86%.

La capitolul mărfuri alimentare s-au înregistrat, de asemenea, scumpiri, în medie, cu 2,07% comparativ cu aprilie 2023. Cele mai însemnate creşteri de preţuri vizează conservele din fructe (10,78%) şi carnea de bovine (9,25%).

Făina, mălaiul şi produsele de morărit s-au ieftinit

Ieftiniri au fost consemnate la făină (-30,34%), produse de morărit (-29,29%) şi la mălai (-27,99%). Faţă de luna martie, cel mai mult s-au scumpit margarina (4,27%), cartofii (2,49%) şi citricele şi alte fructe meridionale (1,97%).

Pe de altă parte, mălaiul a fost mai ieftin cu 1,41%, în aprilie 2024 faţă de luna anterioară, ouăle cu 1,06% şi untul cu 0,9%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, cel mai mult s-au scumpit detergenţii, cu 25,64%, medicamentele, cu 23,86%, şi articolele medicale 20,68%. În schimb, gazele au costat cu 10,79% mai puţin, energia electrică s-a ieftinit cu 3,08%, iar energia termică a consemnat o scădere a preţului de 0,9%.

Faţă de luna precedentă, în aprilie 2024, energia termică a costat mai mult cu 4,20%, tutunul şi ţigările au consemnat un plus de 2,28%, iar detergenţii au fost mai scumpi cu 2,04%. Potrivit INS, la această categorie ieftiniri s-au înregistrat la gaze, 10,79% şi la energia electrică, de 4,15%.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare