Medicii de familie nu vor mai avea aceleași libertăți ca până acum, după intrarea în vigoare a ordinului Ministerului Sănătății
Medicii de familie nu mai au dreptul de a acorda mai mult de 4 zile consecutive de concediu medical şi izolare, indiferent de diagnosticul pus. O asemena măsură va putea fi luată de medicii specialişti, Ministerul Sănătăţii considerând că doar aceştia au competenţele necesare pentru a realiza o astfel de evaluare.
Modificarea legislativă este prevazută în Ordinul ministrului Sănătății pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Excepție fac cele 35 de boli infectocontagioase din grupa A
Există, însă, și excepții de la această nouă regulă. Mai exact 35. Ordinul citat arată că, în situația în care o persoană va fi diagnosticată cu una dintre cele 35 de boli infectocontagioase din grupa A, medicul de familie va putea acorda concediu medical pentru o perioadă mai lungă de 4 zile consecutive.
Lista a fost stabilită de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate prin Hotărârea nr. 423/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând urgențele medico-chirurgicale, precum și bolile infectocontagioase din grupa A, pentru care asigurații beneficiază de indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiției de stagiu de asigurare.
Cele 35 de boli din grupa A:
- 1. amibiaza (dizenterie amibiană);
- 2. antraxul;
- 3. bruceloza;
- 4. difteria;
- 5. febra butonoasă;
- 6. febra galbenă;
- 7. febrele paratifoide A, B, C;
- 8. febra Q;
- 9. febra recurentă;
- 10. febra tifoidă;
- 11. filarioza, dracunculoza;
- 12. hepatita virală acută;
- 13. holera;
- 14. infecția gonococică;
- 15. infecția HIV;
- 16. leishmaniozele;
- 17. lepra;
- 18. leptospiroza;
- 19. limfogranulomatoza inghinală benignă;
- 20. malaria;
- 21. meningita meningococică şi meningococemia;
- 22. morva, melioidoza;
- 23. ciuma;
- 24. poliomielita şi alte neuroviroze paralitice;
- 25. psitacoza-ornitoza;
- 26. rabia;
- 27. scarlatina;
- 28. sifilisul;
- 29. şancrul moale;
- 30. tetanosul;
- 31. tifosul exantematic;
- 32. tuberculoza (toate formele şi localizările);
- 33. tularemia;
- 34. tusea convulsivă;
- 35. COVID-19.
Maxim 7 zile de concediu medical acordate de medicul de familie

Prin noua legislație, o persoană asigurată în sistemul public are dreptul anual la doar 7 zile de concediu medical acordate de medicul de familie. Aceste 7 zile trebuie acordate în mai multe episoade (minimum două) de boală, din care cea mai lungă perioadă nu poate depăși 4 zile.
Până acum, medicul de familie avea libertatea de a decide că asiguratul are nevoie de un concediu medical mai lung decât limita de 4 zile consecutive și de cea de 7 zile în total pe parcursul unui an, dacă salariatul ar fi avut nevoie de izolare indiferent de boala cu care era diagnosticat.
„Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăși 28 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 28 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege”, se arată în actul normativ citat.