Modificări legislative privind persoanele condamnate! Sancțiuni mai dure pentru cei care nu se predau

Date:

Modificări importante în Codul penal

La data de 14 martie 2025 a fost promulgată Legea nr. 19 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și dispusă publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Odată cu prezenta lege, se adaugă un nou alineat – (3^1) la art. 285 din Codul penal (fapta de evadare), care prevede faptul că se consideră evadare și fapta persoanei condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de 7 zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.

De asemenea, o altă modificare privește alineatul (4) al aceluiași articol din Codul penal care prevede faptul că în situațiile prevăzute la alin. (1), (2), alin. (3) lit. a) și b) și alin. (3^1), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.

Articolul II al prezentei legi prevede faptul că, în cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de 7 zile prevăzut la art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, la expirarea termenelor prevăzute de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, și de art. II din prezenta lege, sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 285 alin. (3^1) din Legea nr. 286/2009, cu modificările și completările ulterioare.

Pe parcursul anului 2024, Poliția Română, prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, a adus în țară 773 de persoane urmărite internațional, dintre acestea, 660 având emise, pe numele lor, mandate de executare a unor pedepse privative de libertate.

Totodată, în aceeași perioadă, Direcția de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a organizat și coordonat activitatea de localizare și prindere a altor persoane urmărite la nivel național și internațional.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, în urma activităților de căutare și identificare, au fost depistate sau a fost clarificată situația a 3.571 de persoane urmărite la nivel național. Dintre acestea, 2.675 aveau emise pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea.

Sursă foto: Unplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...