spot_img

#nofake: Primul mecanism din România pentru combaterea conținutului inadecvat online. MCID: „Nu putem elimina noi conținutul inadecvat”

Date:

Mecanismul #nofake a preluat sesizări de la români, care vizau mai multe tipuri de conținut: deepfakes, înșelătorii online și alegeri

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat în luna mai mecanismul de raportare #nofake, pentru a facilita transmiterea, analiza și rezolvarea rapidă, prioritară, a raportărilor de conținut inadecvat realizate de români către platformele sociale. Mecanismul #nofake a fost primul din România și o premieră la nivel european.

Rețelele de socializare Facebook, Instagram, TikTok si YouTube au milioane de utilizatori în România, iar în acest an, în România, au fost organizate alegeri pentru toate demnitățile publice.

Mecanismul #nofake a preluat sesizări de la români, care vizau mai multe tipuri de conținut: deepfakes, înșelătorii online, alegeri, conținut instigator la ură etc. și le-a transmis către platforme sau către instituțiile abilitate conform legii.

„Facem precizarea că MCID nu poate elimina conținutul inadecvat. Scopul #nofake a fost de a diminua timpul de rezolvare a raportărilor de conținut inadecvat. Acest obiectiv a fost îndeplinit, câtă vreme sute de solicitări transmise prin mecanism au fost analizate prioritar, scurtând timpul de răspuns de la câteva săptămâni la câteva ore.

Sesizările transmise prin mecanismul #nofake au fost verificate intern de către platforme și au fost eliminate dacă platformele au stabilit că standardele propriilor comunități online au fost încălcate. Decizia de a elimina conținutul inadecvat revine fiecărei platforme în parte”, transmite MCID printr-un comunicat de presă.

Standardele comunităților online sunt reguli interne ale fiecărei platforme în parte, dar aceste reguli sunt în concordanță cu legislația europeană Digital Services Act (DSA).

„Am implicat într-un grup comun de lucru instituții și autorități cu competențe specifice în aplicarea normelor în vigoare: Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), etc.

Am organizat ședințe ale acestui grup de lucru și am participat și la ședințele organizate de ANCOM, care are calitatea de Digital Services Coordinator la nivel național, în ce privește legislația europeană Digital Services Act. În total, au fost mai mult de 10 întâlniri cu reprezentanții instituțiilor publice și cu reprezentanții tehnici ai platformelor de socializare, în cadrul cărora au fost stabilite canale proprii de raportare ale fiecărei instituții în parte, conform atribuțiilor legale, cu fiecare platformă”, mai precizează sursa citată.

Prin mecanismul de raportare #nofake, MCID a primit peste 3.300 de raportări de la români, pe care le-a transmis atât direct către platforme, cât și către instituțiile responsabile, odată ce propriile lor canale de raportare au fost operaționalizate.

Doar jumătate din sesizările primite au reprezentat conținut inadecvat, iar dintre acestea în jur de 70% sunt deepfakes despre investiții sau medicamente miraculoase menite să fraudeze populația.

Aceste raportări au fost transmise către platforme direct de la MCID pentru raportările ce vizau fraude, escrocherii sau hărțuire.

Din 24 octombrie, MCID a primit 475 de solicitări, majoritatea fiind despre materiale electorale, pe care MCID le-a înaintat către AEP, instituție care are singurul mecanism din România prin care transmite conținut online ce vizează materiale electorale, spre analiză și eliminare.

MCID nu a avut acces la rapoartele interne de analiză ale platformelor.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

(Galerie Foto) Seniorii din Constanța au sărbătorit Sfântul Andrei și Ziua Națională a României

Seniorii au confecționat cocarde Seniorii de la Căminul pentru persoane...

„…Escu” de Tudor Mușatescu la Bulandra, pe 1 decembrie, în seară de alegeri

Politică și Comedie: …Escu, un spectacol memorabil cu Pavel...

Start CampioMATE 2025! Au început înscrierile în Campionatul de matematică pe echipe

CampioMATE: Sunt așteptați peste 15.000 de elevi de gimnaziu...

(Video) A fost lansat aftermovie-ul UNTOLD 2024. 10 minute de amintiri frumoase

Ediție legendară în 2025: 50.000 de abonamente au fost...