Pe 23 aprilie se sărbătoreşte „Ziua Bibliotecarului din România”!

Date:

Ziua Bibliotecarului din România este un semn de recunoaștere oficială a prestigiului asociat acestei profesii

Începând cu 2005, în fiecare an, de 23 aprilie, se sărbătorește în România „Ziua Bibliotecarului” – dată fixată prin HG nr. 293 din 14 aprilie 2005. Concomitent cu „Ziua Bibliotecarului din România”, se celebrează și Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de Autor.

Astfel, pe 23 aprilie 2025, la ora 11:00, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, va avea loc o dezbatere despre importanța și rolul bibliotecarului în comunitate. Întâlnirea, moderată de dr. Amelia Stănescu, managerul Bibliotecii, este adresată bibliotecarilor și cititorilor de toate vârstele.

Ziua Bibliotecarului din România este un semn de recunoaștere oficială a prestigiului asociat acestei profesii.
În Antichitate, în marile biblioteci, se regăseau arhivele imperiilor, colecții de texte religioase, științifice sau artistice, fiind veritabile centre ale cunoașterii. Cea mai mare bibliotecă a antichității, Biblioteca din Alexandria, era văzută ca un centru universitar. Bibliotecarii erau luminații epocii, purtând o mare responsabilitate asupra lor – contribuiau la conexiunea dintre oameni și informații, dar și la conservarea textelor.

În Evul Mediu, bibliotecile au început să se dezvolte cu precădere pe lângă centrele monahale ale creștinătății. Bibliotecarii erau chiar călugării, care țineau evidența cărților, copiau texte și supravegheau lectura. Aceștia erau instruiți în caligrafie și contabilitate.”„În perioada Renașterii, o perioadă de regăsire pentru civilizație, au început să apară universitățile, care aveau propriile biblioteci. Acestea ofereau un loc în care oamenii puteau studia și alte cărți decât cele puse la dispoziție de bibliotecile mănăstirilor. Cum colecțiile erau de regulă foarte scumpe, bibliotecile universităților erau frecventate de mulți oameni. Și în această perioadă, bibliotecarii îi ajutau pe cititori să acceseze textele dorite.

A urmat Epoca Iluminismului, când personalități precum Conrad Gessner, Gabriel Naudé, John Dury și Gottfried Leibniz au contribuit la crearea unui catalog care conținea toate cărțile tipărite și au promovat valorile de care trebuia să dea dovadă un bibliotecar

În Epoca Modernă, au început să apară și cursurile de calificare pentru bibliotecari. De atunci, dată fiind explozia informațională, rolul bibliotecarilor s-a transformat în mod continuu. Aceștia au fost nevoiți să se adapteze domeniilor specializate ale cunoașterii, dar și apariției bibliotecilor virtuale.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cod Galben la Constanța: ploi, vijelii și descărcări electrice!

Atenționarea este valabilă în perioada 26-27 aprilie Administrația Națională de...

Un cetățean român a fost reținut în Abhazia și ulterior a fost transferat la Soci. Ce spune MAE

MAE face apel la respectarea drepturilor internaționale Ministerul Afacerilor Externe...

(Foto) Teatrul de Vară din Mamaia intră în reabilitare. Florin Mitroi a semat ordinul de începere a lucrărilor

Reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia intră în...