Prima promoție a Liceului Teoretic „Decebal” din Constanța aniversează 50 de ani de la absolvire

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Liceul Teoretic „Decebal“ a fost înfiinţat în anul şcolar 1970-1971 sub denumirea de Liceul nr. 5 Constanţa

Vara anului 1970 și emoțiile examenului de admitere la liceu sunt, astăzi, amintiri vii pentru elevii de atunci, la 54 de ani de la examen și 50 de la absolvire. 140 de absolvenți de școală generală continuau pe drumul studiului oprindu-se la cel mai tânăr liceul al Constanței, astăzi Liceul Teoretic „Decebal”, care la acea vreme se numea Liceul nr. 5.

Instituția de învățământ a fost proiectată de arhitectul șef al orașului Constanța, Gheorghe Dumitrașcu, iar fiica sa a fost prima șefă de promoție a liceului.

Corpul didactic era format din profesori tineri, proaspăt absolvenți. Cel mai tânăr profesor abia împlinise 22 de ani, iar cel mai în vârstă nu avea mai mult de 35 de ani. Elevii aveau 14-15 ani.

„Noi aveam 14 ani, ei 22. Ne-au modelat cum au știut mai bine, la superlativ, iar în 1974 s-au arătat roadele – promovabilitate de 100% la BAC „, spune unul dintre foștii elevi.

Mai mult, peste 98% dintre liceeni au fost admiși la cele mai prestigioase facultăți din țară, unde la acea vreme concurența era acerbă – peste 11 pe loc la Facultatea de Medicină, aproape la fel și la celelalte instituții de învățământ superior.

Prima promoției a Liceului Decebal de astăzi a dat Constanței și României medici valoroși, profesori de gimnaziu, liceu, profesori universitari, ingineri, economiști, cadre medicale medii, comandanți de nave și sportivi merituoși.

Anii au trecut iar cei mai mulți dintre dascăli au părăsit catedra vieții. Câțiva dintre tinerii profesori entuziaști au plecat timpuriu, așa se face că astăzi doar 4 cadre didactice ale primei generații mai sunt în viață.

La ceas aniversar – 50 ani de la absolvire – cei care se află printre noi, cu inimi la fel de tinere, se vor reuni pentru o revedere, în ziua de 23 mai 2024, la Liceul Teoretic „Decebal” din Constanța, și vă invită să fiți alături de ei în curtea liceului, începând cu ora 15:00.

În semn de recunoștință, se va păstra un moment de reculegere pentru cei care le-au fost nu doar dascăli, și ci părinți, ghidându-le pașii în viață. Dintre aceștia, îi amintim pe: prof. Checiu Nicolae (directorul „Liceului meu”, cum îi plăcea să spună / Istorie), prof. Barna Sever (Fizică), familia prof. Angelescu (Fizică / Matematică), prof. Roznoveanu Maria (Matematică), prof. Baraș (Biologie), prof. Pascu (Geografie), prof. Bâgu Otto (Limba Română), prof. Frecea (Limba Latină), prof. Iordan, prof. Salda (Educație fizică și Sport)

„Prima generație a avut 4 clase (A, B, C și D). Din clasa a X-a am fost împărțiți – 2 clase au fost la real, 2 la uman. Noi am învățat cu adevărat, pe vremea când se mergea la școală și în zilele de sâmbătă. Acești dascăli vor râmâne veșnic în inimile noastre pentru că lor de datorăm tot ceea ce suntem astăzi.”, încheie melancolică o fostă elevă, nerăbdătoare să-și revadă colegii și profesorii după 5 decenii.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...