Proteste de amploare în sistemul de ordine publică. Sindicaliștii cer majorări salariale

Date:

Când vor avea loc protestele?

Nemulțumirile cresc în rândul angajaților din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, care acuză discriminări salariale și lipsa măsurilor de protecție socială adecvate. Organizațiile sindicale din aceste domenii anunță declanșarea unor acțiuni de protest, prin care solicită soluționarea urgentă a unor revendicări esențiale.

Printre principalele nemulțumiri se numără eliminarea unor compensații financiare importante pentru munca prestată în zilele nelucrătoare și lipsa indexării pensiilor militare cu rata inflației, probleme care afectează grav veniturile salariaților și pensionarilor din acest sector. Protestele vor debuta pe 17 ianuarie 2025 și se vor desfășura în mai multe locații din București, incluzând marșuri către principalele instituții guvernamentale.

Revendicările sindicaliștilor:

1. Plata sporului/majorării pentru munca prestată de polițiști, polițiști de penitenciare și militari, în zile de sâmbătă, duminică și sărbători legale și alte zile declarate de lege ca fiind nelucrătoare (modificarea urgentă a OUG 156/2024).

Salariații din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională sunt singurii afectaţi de măsurile de austeritate prevăzute de OUG 156/2024 în ceea ce priveşte plata sporului/majorării pentru munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale și alte zile declarate de lege ca fiind nelucrătoare.

Guvernul a cerut solidaritate în măsurile de austeritate pentru redresare bugetară, însă, în plus față de înghețările salariale aplicate în tot sistemul bugetar, strict pentru polițiști, polițiști de penitenciare și militari a fost eliminat un element salarial deosebit de important, singurul care făcea diferența între structurile operative și cele neoperative.

Compensarea salarială a muncii prestate în zile de sâmbătă, duminică, sărbători legale și alte zile declarate de lege ca fiind nelucrătoare se acordă în familia ocupațională apărare, începând cu anul 2015, ulterior fiind extinsă și în familia ocupațională sănătate și asistență socială.

Prin OUG 156/2024, compensația a fost eliminată doar din familia noastră ocupațională generând prejudicii financiare lunare în medie de 1.000-2.000 lei per salariat, în timp ce familia ocupațională sănătate beneficiază, în continuare, în mod justificat de acest drept, generând o discriminare pentru poliţişti, poliţişti de penitenciare şi militari. Având în vedere faptul serviciul poliţienesc are caracter permanent, înlocuirea sporului/majorării cu timp liber compensator ar conduce implicit la diminuarea numărului de poliţişti aflați zilnic în activitate, situație care ar avea repercusiuni negative asupra siguranței și ordinii publice.

2. Indexarea pensiilor militare cu ultima rată medie anuală a inflaţiei. 

Pensiile militare reprezintă singura categorie de pensii din România care nu a beneficiat de o recalculare/ indexare în luna septembrie 2024, în contextul în care celelalte categorii de pensii au fost majorate semnificativ.

Membrii organizaţiilor sindicale semnatare vor participa la proteste, după următorul calendar:

  • Protest comun – 17 ianuarie 2025, între orele 12.00 – 16.00.
  • Punct de adunare – Piaţa Constituţiei, deplasare în marş spre Ministerul de Finanţe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Interne şi Guvernul României.

De asemenea, în următoarea perioadă, în funcție de specificul activităților fiecărei instituții/structuri, vor fi organizate următoarele forme de protest, ce vor fi anunţate în timp util, mai spun sindicaliștii:

  • proteste locale în faţa inspectoratelor judeţene de poliţie;
  • depuneri notificări refuz prestare muncă suplimentară; 
  • aplicare exclusiv avertismente;
  • rapoarte de activitate cu ZERO;
  • banderole negre aplicate la uniformă; 
  • refuz motivat prestare alte activități decât cele din fișa postului;
  • refuz motivat îndeplinire sarcini pentru funcțiile vacante/neocupate;
  • concedii medicale în masă (model Spania, Italia);
  • donări de sânge în grupuri organizate;
  • solicitări în masă pentru schimbare/mutare în posturi cu program normal;
  • îngreunarea activităților prin exces de zel;
  • ieșirea de pe grupurile așa-zise profesionale de comunicare(whatsapp, telegram).

Sursă foto: SNPPC

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Cetățean italian, urmărit internațional, adus în țară pentru fals în înscrisuri

Urmărit internațional, adus în țară de polițiști La data de...

ANM a emis două coduri galbene de vânt puternic! Vezi ce zone sunt afectate

Vremea se răceşte treptat în toată ţara! Administratia Natională de...

De ce acte aveţi nevoie pentru a adopta un câine de la Adăpostul Public din Constanţa?

Adopţia este gratuită! Pentru adopția sau revendicarea câinilor din Adăpostul...

A crescut traficul la frontieră după intrarea României în Spaţiul Schengen!

De la 1 ianuarie a fost eliminat controlul la...