Județul Constanța se află sub Cod Portocaliu conform atenționării emise de Administrația Națională de Meteorologie, unde fenomenele vizate sunt intensificări susținute ale vântului cu rafale de peste 85 – 90 km/h și cantități însemnate de precipitații care vor depăși 40…60 l/mp.
Update 23:00: La această oră, județul Constanța încă se află sub avertizare de cod Portocaliu/Roșu cu rafale de vânt care au atins pragul critic de 100 km/h.
Având în vedere acest aspect, la nivelul mai multor surse și stații tratare/pompare s-au înregistrat fluctuații și căderi de tensiune ce au afectat alimentarea cu apă în mai multe localități din județul Constanța.
La ora 23.00 localitățile care sunt în continuare afectate de lipsa apei sunt următoarele: Mihail Kogălniceanu, Plopeni, Viișoara, Biruința, Topraisar, Pecineaga, Băneasa, Cobadin, Cotu Văii, Vârtop, Murfatlar, Poarta Albă, Nazarcea, Tuzla și Eforie Sud.
Și la nivelul municipiului Constanța încă se înregistrează multiple variații și căderi de tensiune la stațiile de pompare și sursele ce asigură alimentarea cu apă a mai multor zone din oraș. Echipele care asigură permanența repornesc pomparea de fiecare dată dar reluarea furnizării apei la parametrii optimi este condiționată de furnizarea energiei electrice în regim continuu.
Pe parcursul acestor ore, la dispeceratul societății s-au înregistrat 148 de reclamații, marea majoritate din municipiul Constanța (97 sesizări), unde sunt constituite 12 echipe de intervenție, iar în restul județului alte 9, dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere, care acționează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societății.
De la nivelul județului, s-au primit reclamații din localitățile Ovidiu (9 sesizări), Tuzla și Medgidia (11 sesizări), Năvodari (13 sesizări), echipele intervenind și în aceste zone, iar la ora actuală toate reclamațiile sunt în curs de rezolvare.
„Asigurăm toți abonații că pentru a putea răspunde cu promptitudine, echipele de intervenție vor asigura permanența și sunt pregătite să acționeze în toată această perioadă.”, au transmis reprezentanții RAJA.
Update 20:00: La nivelul Complexului Constanța Nord, s-au înregistrat multiple fluctuații de tensiune care au condus la o cădere totală a acesteia, în jurul orei 19.30. Fără curent, pompele de la nivelul stației nu mai pot asigura alimentarea cu apă a consumatorilor din următoarele zone: cartierele Tomis Nord, Tomis III, Boema și Tic-Tac, Dacia, Sat-Vacanță, Stațiunea Mamaia, Mamaia Nord, Mamaia Sat, Depozit 10, Tabăra Năvodari și Zona Industrială Midia.
Și la nivelul Stației de Pompare si Tratare Palas încă se înregistrează multiple fluctuații de tensiune și din acest motiv sunt în continuare afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai și Depozite – Halta Traian.
RAJA roagă toţi abonaţii să dea dovadă de înţelegere, pentru că echipele companiei de apă vor face tot ce este necesar pentru reluarea serviciilor imediat ce vor fi remediate avariile survenite la nivelul rețelei de furnizare a energiei electrice, probleme care nu țin de operativitatea echipelor noastre și sunt cele legate de lipsa energiei electrice (căderi de tensiune sau cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt).
Update 16:00: În urma ploilor abundente de astăzi – 18 noiembrie 2023, cantitățile de precipitații au depășit în unele zone debitele de preluare ale sistemului de canalizare de la nivelul municipiului Constanța.
La dispeceratul societății s-au înregistrat 76 de reclamații, marea majoritate din municipiul Constanța. Cele mai multe au venit din zonele Piața Chiliei, Soveja – Delfinariu, Faleză Nord – Pescărie, intersecția bd. Alexandru Lăpușneanu cu str. Sucevei, dar și de pe str. Baba Novac, bd. Ferdinand, bd. I.C. Brătianu.
În prezent, la nivelul municipiului Constanța, sunt constituite 12 echipe de intervenție, iar în restul județului alte 9, dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere, care acționează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societății.
De la nivelul județului, s-au primit reclamații din localitățile Ovidiu, Tuzla și Medgidia, echipele intervenind și în aceste zone, iar la ora actuală toate reclamațiile sunt în curs de rezolvare, anunță reprezentanții RAJA.
Din cauza rafalelor de vânt la nivelul mai multor surse și stații tratare/pompare s-au înregistrat fluctații și căderi de tensiune ce au afectat alimentarea cu apă, inclusiv în anumite zone din mun. Constanța.
În continuare, din cauza lipsei de energie electrică abonații din localitățile Plopeni, Cobadin și Viișoara sunt afectați de lipsa apei iar în localitatea Comana apa este furnizată cu presiune redusă.
RAJA asigură toți abonații că pentru a putea răspunde cu promptitudine, echipele de intervenție vor asigura permanența și sunt pregătite să acționeze în toată această perioadă.
Abonații care înregistrează probleme la sistemul de alimentare cu apă potabilă și canalizare, pentru remedierea acestor situații într-un timp cât mai scurt, trebuie să sesizeze toate avariile apărute la dispeceratul societății la numărul de telefon 0241.924 tasta 3.
Astăzi – 18 noiembrie 2023, în jurul orei 14.45, la Stația de Pompare si Tratare Palas s-a înregistrat o cădere totală de tensiune, motiv pentru care pompele de la nivelul stației nu au mai putut funcționa.
Până la remedierea situației de natură electrică sunt afectați de lipsa apei consumatorii din următoarele zone: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai și Depozite – Halta Traian.
Pentru remedierea situației, echipele RAJA de permanență din cadrul stației fac toate manevrele necesare pentru repornirea pompelor în condiții de siguranță, însă intervențiile lor sunt condiționate de stabilizarea alimentării cu energie.
Având în vedere zona mare deservită, și implicit lungimea și diametrul rețelei, pentru ca sistemul să intre în presiune și toți abonații să aibă din nou apă la presiuni normale, este nevoie de o perioadă de aproximativ 2-3 ore.
„Asigurăm toți abonații afectați că lucrătorii RAJA vor face tot posibilul pentru asigurarea continuității serviciului de alimentare cu apă la parametrii optimi, atâta timp cât nu vor mai exista fluctuații în alimentarea cu energie a stației.”, au transmis reprezentanții RAJA.