Ratingul suveran al României rămâne „BBB minus”, cea mai mică notă din categoria „recomandat pentru investiții”: „Istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidități bugetare crescute și o poziție ridicată de debitor extern”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută a României la „BBB minus” cu perspectivă stabilă, cea mai mică notă din categoria „recomandat pentru investiții”, conform unui comunicat de presă.

Potrivit comunicatului, „Ratingul ‘BBB minus’ atribuit României este susținut de calitatea de țară membră a Uniunii Europene și de intrările de capital asociate care susțin convergența veniturilor, finanțele externe și stabilitatea macroeconomică. PIB-ul per capita și indicatorii de dezvoltare umană sunt peste cele ale altor țări din categoria ‘BBB’. Însă acestea sunt contracarate de deficitele bugetare și de cont curent mai mari decât ale altor țări din aceeași categorie, un istoric modest cu privire la consolidarea fiscală, rigidități bugetare crescute și o poziție ridicată de debitor extern”, susține Fitch Ratings.

Analiștii Fitch estimează că deficitul bugetar al României în 2023 a fost practic neschimbat comparativ cu 2022, la 6,1% din PIB, mult peste ținta inițială a guvernului, de 4,4% din PIB. „Ne-am revizuit în sus traiectoria de deficit pe termen mediu, având în vedere poziția de pornire mai puțin favorabilă și majorările semnificative de pensii din lunile ianuarie și septembrie 2024„, avertizează analiștii.

Fitch prognozează că România va înregistra un deficit guvernamental de 6% din PIB în 2024 și unul de 6,4% în 2025. „Ne așteptăm la o consolidare fiscală semnificativă pe termen mediu, ajutată de reintroducerea regulilor fiscale europene, chiar dacă sunt riscuri semnificative în jos, având în vedere incertitudinile actuale cu privire la planurile fiscale după alegeri și recentele derapaje fiscale care au afectat în mod negativ credibilitatea politicilor”, precizează analiștii Fitch.

De asemenea, Fitch se așteaptă ca economia românească să înregistreze o creștere de 3% în 2024 și 2025, după ce în 2023 a încetinit până la 2%. „Intrările mari de fonduri europene, inclusiv fondurile de coeziune și noul cadru financiar multianual (2021-2027) și fondurile de revenire și reziliență, vor rămâne motoare importante de creștere și investiții pe termen mediu. Totodată, fondurile UE ar urma să îmbunătățească potențialul de creștere al economiei, accelerând procesul de recuperare până la nivelul UE”, susțin analiștii Fitch.

Printre factorii care ar putea conduce la o retrogradare a ratingului României, Fitch menționează un eșec în consolidarea fiscală pe termen mediu, care să conducă la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB. În schimb, o reducere susținută a deficitului bugetar care sprijină o reducere a raportului datorie publică/PIB ar putea conduce la o îmbunătățire a ratingului suveran al României.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Pugiliștii Alexandru Buleu și Erson Huseim au câștigat Cupa României!

Au câștigat Cupa României Doi pugiliști de la CSM Constanța...

(Video) Vaslui: Tragedie pe DN 24. Trei persoane au decedat

Trei persoane au decedat în urma unui accident pe...