Recomandări ANSVSA pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare, pe timpul caniculei

Date:

Spălați bine fructele și legumele înainte de consum

Pentru a vă bucura de mese sigure și sănătoase, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să acordați o atenție sporită modului în care păstrați, preparați și achiziționați alimentele:

La cumpărături:

  • Alegeți doar produse alimentare din spații autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde sunt respectate condițiile de igienă și temperatură.
  • Verificați eticheta produselor: termenul de valabilitate, originea și condițiile de păstrare.

Păstrarea alimentelor de origine animală:

  • Imediat după cumpărare, puneți produsele în frigider.
  • Carnea refrigerată, laptele, ouăle și produsele lactate se păstrează la 0˚C – +4˚C.
  • Carnea congelată se păstrează la temperaturi sub -12˚C.
  • Ambalați separat alimentele și respectați temperaturile de pe ambalaj.

Manipularea și igienizarea:

  • Spălați bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge alimentele și folosiți prosoape curate, preferabil de unică folosință.
  • Spălați toate ustensilele și suprafețele care intră în contact cu alimentele (cuțite, farfurii, mese, blaturi etc).
  • Îndepărtați insectele (muște, furnici, gândaci) care pot contamina alimentele.
  • Apa folosită la spălat trebuie să fie potabilă.

Păstrarea alimentelor gătite și proaspete:

  • Alimentele gătite se depozitează în recipiente curate și acoperite.
  • Alimentele alterate trebuie îndepărtate imediat – pot contamina restul alimentelor.
  • Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
  • Nu recongelați produsele deja decongelate.
  • Evitați consumul alimentelor cu miros, gust sau aspect modificate ori cu termenul de valabilitate expirat.

Sesizați neregulile! Dacă observați abateri privind siguranța alimentelor, sunați gratuit la Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

CAS Tulcea decontează toate cererile pentru indemnizațiile de concedii medicale

CAS Tulcea: plata indemnizațiilor de concedii medicale până la...

Guvernul simplifică plata amenzilor contravenționale și elimină birocrația, prin digitalizarea procesului de încasare

Plata amenzilor devine mai simplă: Guvernul introduce cont unic...

(Foto) Ebru Bolat și Sara Patache, vedetele României la Jocurile Balcanice de Yachting

România, pe val la Jocurile Balcanice de Yachting 2025 Performanță...