Regulile de exercitare a dreptului de vot la secțiile de votare organizate în țară cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Unde poate vota alegătorul?

Având în vedere unele informații eronate apărute în spațiul public cu privire la regulile de exercitare a dreptului de vot la secțiile de votare organizate în țară cu ocazia scrutinului din data de 9 iunie 2024, din economia dispozițiilor legale, Biroul Electoral Central subliniază următoarele:

  1. La alegerile locale, alegătorul poate vota doar în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde are domiciliul sau reședința!
  2. Alegătorul care nu se află în comuna, orașul sau municipiul unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale!
  3. Chiar dacă alegătorul se află într-o altă comună, alt oraș sau alt municipiu din același județ în care este situată localitatea unde are domiciliul sau reședința, acesta nu poate vota doar pentru consiliul județean sau doar pentru președintele consiliului județean.
  4. Alegătorul care nu se află în sectorul municipiului București unde are domiciliul sau reședința nu poate vota la alegerile locale!
  5. Chiar dacă alegătorul are domiciliul sau reședința în municipiul București, dacă se află în alt sector, acesta nu poate vota doar pentru Consiliul General al Muncipiului București sau doar pentru primarul general.
  6. La alegerile locale, dacă membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secției de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii își desfășoară activitatea la o secție de votare aflată în altă comună, alt oraș, alt municipiu sau alt sector al municipiului București decât cele în care au domiciliul sau reședința, nu vor putea vota.

La alegerile pentru Parlamentul European, cu excepția categoriilor de persoane de mai sus, a celor care solicită urna specială (mobilă) și a celor cu mobilitate redusă, alegătorii care se află în comuna, orașul sau municipiul în care au domiciliul nu pot vota la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați. Și în cazul alegătorilor cu domiciliul în municipiul București, aceștia nu pot vota la alegerile pentru Parlamentul European la o altă secție de votare decât cea la care sunt arondați, chiar dacă se află în alt sector decât cel în care au domiciliul.

Astfel, la alegerile pentru Parlamentul European, pot vota la orice secție de votare din țară doar alegătorii care nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul în care au domiciliul.

„Reiterăm că, la alegerile pentru Parlamentul European, membrii biroului electoral al secţiei de votare, operatorul de calculator al secției de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii pot vota la secția de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota la orice secție din țară la alegerile pentru Parlamentul European, însă la alegerile locale vor vota doar în localitatea/sectorul de reședință.”, a mai transmis BEC.

În oricare dintre situațiile de mai sus, alegătorii pot vota în localitatea/sectorul de reședință doar dacă aceasta a fost stabilită anterior datei de 11 aprilie 2024.

Sursă foto: arhivă/AEP

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Alertă în județul Constanța. Patru copii au dispărut de acasă. A fost emis RO-Alert

Cei patru copii au plecat de acasă de 3...

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...