Rodica Plopeanu a vorbit despre fenomenul achitării datoriilor de partid prin salariile colosale din consiliile de administrație
Rodica Plopeanu, deputat S.O.S. România de Buzău, a depus miercuri o declaraţie politică, în care acuză cu fermitate fenomenul ce le permite unor personaje cu relaţii în partidele politice aflate la putere să obţină posturi bine plătite în consiliile de administraţie ale companiilor de stat.
„Cum poți încasa mii de euro lunar fără să faci nimic? Foarte simplu: te numește partidul aflat la putere într-unul sau mai multe consilii de administrație, la stat. În ultimii ani, conducerile companiilor de stat au fost căpușate de clientela de la partid, numită fără nicio pregătire în domeniul respectiv, doar pentru a le fi rotunjite veniturile. Au fost plasați în conducerile mai multor companii doar pentru a primi salarii mai mari. Guvernanții și conducerile tuturor partidelor au întreținut acest fenomen cu bună știință, în speranța că le va veni rândul și pupilelor lor.
Salariile colosale din consiliile de administrație sunt o găselniță a politicienilor pentru achitarea datoriilor de partid. Astfel, au gândit înființarea de consilii de administrație sau de supraveghere pe lângă regiile autonome sau alte tipuri de entități cu capital de stat, pentru a introduce lunar, în buzunarele membrilor acestor consilii, milioane de euro fără a fi nevoie să depună vreun efort intelectual. Tot ce trebuie să facă membrii este să se întâlnească lunar sau, uneori, chiar mai rar”, a arătat Rodica Plopeanu în declaraţia politică susţinută în Parlament.

„Încasează sume colosale din „tăiatul frunzelor la câini”
Rodica Plopeanu a vorbit despre lipsa de competenţă a personajelor care au ajuns să ocupe astfel de posturi fără niciun fel de pregătire. „Membrii care au servit destoinic partidele aflate la guvernare, dar și copiii, soțiile, soții și amantele, și-au găsit locuri călduțe în aceste consilii de administrație la companii de stat. Mulți dintre ei nu au nici studii compatibile cu domeniul pe care ar trebui să-l deservească.
Merg o dată pe lună, habar nu au de activitatea companiei și își încasează sume colosale din „tăiatul frunzelor la câini”. Cum este posibil ca milioane de euro să intre în buzunarele membrilor consiliilor de administrație din energie, în timp ce românii plătesc facturi din ce în ce mai mari?… Și exemplele continuă. Cratere în buget!
Încă din 2011, FMI a cerut o reformă serioasă a companiilor de stat pe care nici până în zilele noastre guvernele nu au reușit să le rentabilizeze. Guvernul României se plânge de „gaura de la buget”, în timp ce companiile de stat au datorii de miliarde de lei la buget și își majorează salariile pentru a putea fi mărite și indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație”, a mai spus aceasta în declaraţia sa.
„Promisiunile Guvernului au rămas doar la modul declarativ”
Rodica Plopeanu mai acuză că guvernanţii care au condus ţara au promis în repetate rânduri măsuri pentru închiderea sau privatizarea companiilor de stat care sunt veritabile găuri negre în buget, dar nu s-au ţinut de cuvânt.
„Guvernul anunță de zeci de ani că trece la „asanarea” companiilor de stat, prin privatizarea sau închiderea celor care nu aduc profituri mari la buget. Din păcate, totul a rămas doar la modul declarativ, căci nu poți renunța la sursa de venit pentru sinecuri. Tot la nivel declarativ s-a înființat și AMEPIP (Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice) în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care există, dar nu funcționează, și prin evaluarea căreia statul ar trebui să renunțe la întreprinderile/companiile de stat care au pierderi, dar care căpușează bugetul public.
De aceea, Parlamentul României trebuie să își asume responsabilitatea unei propuneri legislative prin care să se micșoreze indemnizația membrilor consiliilor de administrație sau de supraveghere la una onorifică, să reducă numărul membrilor din care două treimi să aibă studii de specialitate și experiența necesară luării deciziilor în aceste consilii de administrație”, a mai spus Rodica Plopeanu.