S-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din Polonia şi Ungaria, cât şi din România
S-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din Polonia şi Ungaria, cât şi din România. Directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, Paul Anghel, face clarificări cu privire la subiectul „puiului vopsit”. Acesta a explicat printr-o postare pe Facebook care sunt condiţiile în care producătorii pot scrie pe etichete că păsările au fost hrănite cu porumb.
„În urma discuţiilor şi a informaţiilor contradictorii apărute în spaţiul public, în ultima săptămână, consider că este oportun să aduc clarificări cu privire la subiectele vehiculate în mass media.
În legătură cu subiectul generic numit „puiul vopsit” cred că toţi consumatorii au înţeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanta noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general şi în cazul de faţă a celor din carne de pui.”, a scris Paul Anghel în postare.
De asemenea, directorul general al Direcţiei Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a subliniat faptul că în atribuțiile instituției se află verificarea conformităţii produselor care se comercializează în magazine de specialitate, cu normele legale în vigoare.
„Noi încercăm, prin controalele întreprinse, să evităm înşelarea consumatorilor prin afişarea pe etichetele produselor a unor informaţii care nu corespund realităţii şi nu de puţine ori am depistat practice nelegale/comerciale incorecte/înşelătoare. Folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologaţi de instituiile de specialitate nu este periculoasă pentru consumator.
Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi „puiul hrănit cu porumb” folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obţine produse superioare din punct de vedere vizual şi calitativ. Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetare, astfel încât este permis să înscrie pe etichete „hrănit cu porumb” doar dacă minim 50% din hrana păsărilor este porumb. Este natural ca în condiţiile folosirii unei astfel de hrană , carnea şi epiderma păsărilor să aibă culoarea galbenă.
„Vă asigurăm că aceste verificări le facem de ani de zile, nu doar în ultima săptămână”
„În contextul eforturilor intensificate şi susţinute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea şi indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spaţiul comunitatar, Polonia şi Ungaria , cât şi din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din jud Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogena, dar şi de loturi suspecte provenite de la producători mari din judeţele Bacău şi Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare. Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în aşteptarea rezultatelor analizelor.”, transmite oficialul ANPC.
Paul Anghel a mai spus că, în situaţii critice, ca cele de mai sus expuse, este important să luăm de urgenţă toate măsurile necesare adică nu în 2-3 ore ci de îndată.
„Din discuţiile avute cu diverşi producători romani rezultă că aceştia acuza o presiune enormă exercitată de magazinele retail asupra preţului, de multe ori fiind nevoiţi să îşi vândă produsele în pierdere . Costurile mari ale igienizării şi necesitatea de a le reflecta în preţul produsului este una din cauzele pentru care anumiţi producători decid să renunţe la ele pentru a avea un preţ mai mic.”, a adăugat Paul Anghel

