Salată cu icre de ştiucă de Tulcea
Salata cu icre de știucă este unul dintre cele mai cunoscute produse de indicație geografică protejată din Delta Dunării, nelipsită la ospețele pescărești din zonă, transmite Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. Având la origine o rețetă grecească (taramasalata), pusă în valoare de populația elenă din zona Dobrogei, a fost preluată și îmbunătățită de locuitorii Deltei, de unde a rezultat o nouă rețetă care nu doar că a păstrat savoarea celei inițiale, dar a și îmbunătățit-o.
Acest produs specific ariei geografice delimitate precizate, reprezintă tradiţia locală de prelucrare a peştelui și este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15 % icre de ştiucă sărate cu bobul întreg şi maximum 14% icre de peşte din Delta Dunării sărate, în amestec cu apă carbogazificată şi zeamă de lămâie.
România are 13 produse de indicație geografică protejată recunoscute la nivel european. Indicațiile geografice protejează drepturile de proprietate intelectuală pentru produse din diverse areale geografice.