Netflix a stârnit un val de dezbateri cu privire la „inexactități istorice” după lansarea documentarului despre viața regelui din vechiul regat grec al Macedoniei, Alexandru cel Mare.
„Alexandru: Nașterea unui Zeu” explorează calea tânărului prinț exilat care era hotărât să-și găsească locul în lume după asasinarea tatălui său.
Documentarul examinează, de asemenea, cum ambiția sa puternică a condus la formarea celui mai mare imperiu vestic din istorie și, la vârsta de 30 de ani. El a fost și este considerat unul dintre cei mai mari și mai de succes comandanți militari din istorie.
Cu toate acestea, a existat un detaliu care a iritat unii telespectatori – sexualitatea lui Alexandru. În timp ce nu există dovezi concrete cu privire la sexualitatea lui Alexandru cel Mare, relațiile homosexuale erau comune în Grecia antică, iar documentarul Netflix a decis să-l prezinte ca homosexual.
Serialul Netflix îl arată pe Alexandru cel Mare profund îndrăgostit de prietenul său din copilărie și comandantul militar Hefaestion. De asemenea, în documentar se înfiripă aluzia cu privire la relațiile cu unul dintre generalii săi, Ptolemeu.
„Netflix a făcut un nou documentar despre Alexandru cel Mare. În primele 8 minute, l-au făcut gay”, a remarca un comentator pe platforma X.
Cu toate acestea, unii au luat apărarea platformei Netflix și au sugerat că Alexandru cel Mare era suspectat în mod larg că ar fi fost gay: „Urăsc trezirea la realitate, dar ascultați-mă: există o șansă bună că era cel puțin bisexual pentru că, ei bine, cam asta făceau grecii.”
Dar utilizatorul inițial a replicat: „Totuși, este o speculație neconfirmată și cu siguranță nu ar trebui revelată în primele 8 minute.”
Alții au criticat, de asemenea, decizia producătorilor show-ului: „Dacă era bisexual, nu l-au arătat deloc cu femeile sau nici măcar nu au menționat asta. Este, de asemenea, irelevant în povestea lui Alexandru în ceea ce privește viața lui, dar ei vor să-l pună în prim plan și să aducă centrul atenției [faptul că ar fi fost gay].”
Alexandru cel Mare s-a căsătorit de trei ori și se zvonea că a avut mai mulți copii ilegitimi, dar din cele trei căsătorii, a avut un singur copil legitim, Alexandru al IV-lea, cu Roxana din Bactria.
În altă parte a documentarului, dr. Salima Ikram de la Universitatea Americană din Cairo afirmă că Hefaestion „nu era doar un companion iubit, ci poate [cea mai mare iubire] a lui Alexandru„.
Aceasta nu este prima dată când Netflix a fost criticat pentru cercetarea și reprezentarea evenimentelor istorice. Cel mai recent a fost portretizarea Cleopatrei ca femeie de culoare, în documentarul în patru părți „Regina Cleopatra”, mulți exprimându-și dorința de a „preserva” istoria acesteia. Mulți au susținut că Regina Cleopatra ar trebui să fie portretizată „corect” ca un mod de a respecta cultura și moștenirea lor.
De asemenea, serialul „Vikings: Valhalla” a fost criticat pentru descrierea incorectă a regelui Yaroslav drept rus, în loc de Kievian Rus.
Foto: captură Netflix „Alexandru: Nașterea unui Zeu”