Sfatul medicului OCH: Cum poate fi combătută durerea (de orice tip)

Date:

Totul despre terapia durerii de la un specialist OCH

Durerea este o senzație senzorială neplăcută, o experiență emoțională personală care se manifestă sub diverse forme, un semnal pe care corpul uman îl dă pentru a ajuta la supraviețuire. Este un fenomen complex, cu componentă fizică și psihică. Durerea este resimțită de fiecare persoană diferit și poate fi ușoară sau severă, sub formă de înțepături, furnicături, arsuri, crampe etc.

„Durerea avertizează asupra unor modificări dăunătoare, cu impact asupra corpului (în special în urma rănirii), fiind rezultatul activării sistemului nervos.”, completează dr. Stelian Mociu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist în Terapia durerii.

Dr. Stelian Mociu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, specialist în Terapia durerii


Terapia durerii intervențională

Tipuri de durere

În funcție de cât timp durează senzația de durere și de cât de des se manifestă, durerea se clasifică astfel:

durere acută: este o senzație ascuțită, începe brusc și se termină atunci când dispare cauza care a provocat-o (de exemplu lucrări dentare, mușchi cu crampe, intervenții chirurgicale, naștere, infecții, fracturi, arsuri etc.);

durere episodică: apare din când în când, poate să fie declanșată de factori cunoscuți (o migrenă, de exemplu) sau necunoscuți și poate să se manifeste la intervale neregulate;

durere cronică: durează mai mult de trei luni sau timpul de vindecare nu poate fi estimat și uneori poate să nu aibă o cauză cunoscută; în unele cazuri, durerea acută poate persista și devine cronică.

De reținut:

Este posibil să apară în același timp senzații de durere cronică diferite, datorate mai multor afecțiuni, sau să se manifeste la aceeași persoană, în același timp, durere acută și durere cronică.

Terapia durerii intervențională la Ovidius Clinical Hospital


În funcție de sursa cea mai probabilă, durerea se împarte în mai multe categorii:

durere nociceptivă, cauzată de leziuni ale țesuturilor și/sau inflamație; senzația de durere poate fi ascuțită, posibil pulsantă (de exemplu, de la o tăietură de hârtie, de la un os rupt sau de la osteoartrită);

durere neuropatică, datorată lezării nervilor, manifestându-se sub formă de arsuri sau furnicături, ori chiar ca niște șocuri electrice; poate afecta sensibilitatea la atingere, poate să apară și să dispară (de exemplu în neuropatie diabetică, zona zoster, sciatică);

– durere nociplastică, datorată unor modificări în modul în care sistemul nervos procesează durerea este cea în care – modificările provoacă durere, fără ca senzația să aibă legătură cu o leziune, traumă sau boală (de exemplu în fibromialgie, sindrom de colon iritabil, ori dureri de cap tensionale, depresie, stres);

durere radiculară, un tip specific de senzație dureroasă care radiază (din spate și șold pe picioare), atunci când nervul spinal este comprimat sau inflamat; persoanele afectate pot simți furnicături, amorțeli sau slăbiciune musculară.

De ce durerile de burtă trebuie să ne trimită urgent la medic

Cauze în apariția durerii

• leziuni acute (tăieturi, fracturi, arsuri, intervenții chirurgicale, accidente, traume diverse);
• boli cronice (fibromialgie, boli autoimune);
• afecțiuni neurologice (sciatică, neuropatii);
• nerv iritat sau lezat în coloana vertebrală;
• factori psihologici (stres, depresie, anxietate);
• alte cauze (cancer, infecții, dureri fantomă după amputări de membre, activitate fizică intensă, dureri dentare).

De reținut:

Durerea este urgență medicală atunci când este bruscă, intensă și însoțește alte manifestări precum durere toracică severă, durere iradiată pe braț, mandibulă sau spate, dificultăți de respirație sau greață (e posibil ca persoana să sufere un infarct miocardic acut); dacă durerea de cap este bruscă și severă și apar și alte semne neurologice (e posibil să fie un atac vascular cerebral); o durere abdominală severă, cu vărsături, febră sau eliminarea cu dificulate a scaunului (sunt manifestări de apendicită, ocluzie intestinală).

Încercați aplicarea benzilor medicale kinesiologice (Kinesio-Taping) la Ovidius Clinical Hospital

Diagnostic și tratament pentru durere

Diagnosticul durerii se face pe baza descrierii pacientului, a istoricului său medical și a unui examen fizic. În funcție de tipul de durere, sunt indicate investigații specifice (investigații imagistice, teste de laborator).

Tratamentul durerii vizează ameliorarea disconfortului resimțit de pacient și îmbunătățirea calității vieții. Pe lângă medicație (analgezice, opioide, adjuvante precum antidepresive etc.), e posibil ca medicul să indice terapie fizică, terapie psihologică sau cognitiv-comportamentală. Durerea este subiectivă, fiecare persoană percepe și gestionează diferit senzația de durere, de aceea tratamentul va fi individualizat pentru fiecare caz în parte.

Importanța recuperării fizice, psihice și a nutriției

#AducemPerformanțaAcasă

Programați-vă la medic pentru orice problemă medicală, efectuați controale de rutină în mod regulat. Pentru diagnosticarea, evaluarea și îngrijirea potrivită a oricărei afecțiuni, consultați medicii Ovidius Clinical Hospital.

La OCH, medici specializați în terapia durerii intervențională oferă consiliere, diagnostic și tratament pentru pacienții cu dureri. Serviciul de Terapia Durerii Intervențională este disponibil în regim de spitalizare de zi, spitalizare continuă și ambulatoriu.

OCH este cel mai mare și modern spital privat din Sud-Estul României și oferă o gamă completă de servicii medicale, diagnostic rapid, tratament modern și abordare multidisciplinară. Pacienții pot apela la serviciile OCH atât în Spitalul OCH, cât și la Policlinica OCH Constanța, unde vor fi consultați și tratați de medici cu experiență națională și internațională

Pentru programări și informații suplimentare, contactați echipa OCH la telefon 0241 480 400.

Foto copertă: Unsplash

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Waze a introdus un buton de raportare a radarelor din sistemul e-SIGUR!

Utilizatorii Waze pot acum semnala cu ușurință locația exactă...

Ghișeele SPIT sunt închise în perioada 1 – 2 mai 2025!

În perioada în care activitatea instituției este suspendată, contribuabilii...

Cireşele de… aur! Cât costă un kilogram în pieţele din Constanţa

Cireşele sunt şi în acest an produse de lux! Ca...

Un bătrân de 74 de ani şi-a pus capăt zilelor, la Cobadin!

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care...