A fost publicat Programul electoral de observare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților
În vederea prezentării bunelor practici în materie electorală dezvoltate de România şi a informării corecte cu privire la desfăşurarea proceselor electorale, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) organizează, în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024, Programul electoral de observare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din acest an.
În acest sens, sâmbătă, 30 noiembrie a.c., preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, vicepreşedintele Autorităţii, Zsombor Vajda, şi reprezentanţii principalelor direcţii cu atribuţii în organizarea proceselor electorale de la nivelul AEP s-au întâlnit cu observatorii internaţionali care au fost acreditaţi în vederea observării alegerilor parlamentare din 1 decembrie a.c.
Cu această ocazie, conducerea AEP a prezentat activităţile specifice desfăşurării proceselor electorale, arătând că toate activităţile pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare sunt în grafic şi au fost realizate potrivit calendarului aprobat de Guvern.
„România parcurge o etapă foarte densă în ceea ce priveşte procesele electorale, a căror organizare a fost pregătită riguros de către Autoritatea Electorală Permanentă, împreună cu celelalte instituţii şi autorităţi implicate, pentru ca acestea să se desfăşoare transparent şi cu respect pentru lege. Doar prin organizarea unor alegeri libere şi corecte poate fi câştigată încrederea cetăţenilor în procesele electorale”, a declarat preşedintele AEP, domnul Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai atras atenţia asupra faptului că, în întreaga lume, procesele electorale pot fi influenţate de activităţi de dezinformare, defăimare şi fake-news, cu ajutorul platformelor de social media şi a tehnologiei de tipul AI. Acestea pot fi răspândite într-un mod care poate să scape reglementărilor legale şi pot să conducă la dezinformarea electoratului şi la influenţarea tendinţei de vot.
„Este un aspect care preocupă din ce în ce mai mult autorităţile din întreaga lume, întrucât astfel de platforme sociale nu se supun strict unor reglementări legale şi pot să contribuie, chiar şi fără intenţie, la crearea unor situaţii cel puţin neplăcute. Democraţia are la bază, în primul rând, încrederea cetăţenilor în procesele electorale, iar această încredere poate fi câştigată greu şi poate fi pierdută foarte uşor.
Alături de instituţiile partenere facem eforturi organizatorice pentru a desfăşura alegerile într-un mod transparent şi corect, în acord cu exigenţele standardelor europene şi internaţionale în materie. Avem, însă, nevoie şi de sprijinul cetăţenilor care trebuie să fie atenţi şi responsabili şi să nu se lase atraşi în acţiuni propagandistice, care pot să dăuneze democraţiei unei ţări”, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.
Totodată, preşedintele AEP a precizat că programele de observare a alegerilor contribuie la facilitarea schimburilor de experienţă, menţionând că acestea vor sta la baza elaborării, cu ajutorul experţilor europeni şi internaţionali în materie electorală, a unui viitor Cod electoral. Acesta va include cele mai bune norme juridice pentru gestionarea proceselor electorale şi pentru protejarea cetăţenilor de fenomenele de dezinformare, defăimare şi fake-news care pot să apară în timpul campaniilor electorale.
Printre cei aproximativ 130 de participanţi la Programul electoral de observare a alegerilor din 1 decembrie 2024 organizat de Autoritatea Electorală Permanentă se numără organizaţii internaţionale partenere, alături de care AEP promovează valorile democratice, precum Adunarea Parlamentară a Mediteranei şi Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre, Agora Election Observation şi Asociaţia Promo-Lex.
De asemenea, la Programul de observare a alegerilor participă reprezentanţi ai Misiunilor Diplomatice la Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Turciei şi Ungariei, precum şi ai autorităţilor electorale din Republica Moldova, Estonia, Lituania, Portugalia, Turcia şi Ucraina.