Un pelican creț a fost rănit. Liniile electrice fac noi victime printre păsări

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Un pelican creț a fost rănit!

La finalul lunii februarie, unul dintre cei 6 pelicani creți echipați cu emițător satelitar la finalul anului trecut a fost detectat că transmite date din același loc de câteva zile. Potrivit emițătorului, pelicanul creț se afla în vecinătatea insulei Ceaplace de pe lacul Sinoe, în sistemul lagunar, zonă frecventată de mai multe specii de păsări și în apropierea căreia se află o linie electrică periculoasă și problematică pentru înaripate.

„O echipă formată din biologi de la Societatea Ornitologică Română (SOR) și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) s-a deplasat în teren pentru a vedea care este starea păsării și ce s-a întâmplat mai exact. Potrivit datelor transmise de emițător și a situației din teren, pelicanul creț a suferit o coliziune cu linia electrică din zonă, fapt care a dus la imposibilitatea acestuia de a mai zbura.”, anunță reprezentanții ARBDD.

Pasărea, un juvenil de pelican creț de anul trecut, femelă, a fost echipat cu emițător satelitar la finalul lunii noiembrie a anului trecut de către o echipă mixtă a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), a Societății Ornitologice Române și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. În tot acest timp, potrivit datelor transmise de emițătorul satelitar, pelicanul creț s-a deplasat în zona lacurilor Razelm, Golovița și Sinoie, cu deplasări și pe lacul Babadag, iernând pe aceste mari lacuri unde s-a hrănit și a înnoptat.

„Pelicanul creț a fost transportat la Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice al „Fundației Visul Luanei” din București, unde medicii veterinari au constatat că are fractură de aripă deschisă, inoperabilă. Practic pasărea nu mai avea nicio șansă să fie reabilitată și eliberată în natură. Din păcate, pelicanul creț nu a mai putut fi salvat, coliziunea fiindu-i fatală.”, mai spun reprezentanții administrației.

Prezența liniilor electrice, un risc suplimentar pentru păsări

Prezența liniilor electrice în proximitatea zonelor acvatice în care se adună un număr mare de specii de păsări reprezintă un risc suplimentar pentru acestea. Așadar, este nevoie de un efort comun interinstituțional între factorii implicați, printre care companiile de distribuție a energiei electrice, Apele Române, ARBDD, INCDDD, SOR și alte ONG-uri, pentru a reduce riscul de mortalitate cauzată de liniile electrice.

În acest sens, la ora actuală, proiectele LIFE în implementare Danube Free Sky și Pelican Way of LIFE au în vedere tocmai identificarea liniilor problematice pentru păsări și echiparea acestora cu dispozitive de semnalizare pentru a fi mai vizibile. Acțiunile se desfășoară în cadrul unui parteneriat între ARBDD, Rețele Electrice Dobrogea SA, INCDDD și respectiv Public Power Corporation (PPC) și SOR.

În cadrul Proiectului transnațional pentru protejarea păsărilor împotriva electrocutării și coliziunii cu liniile electrice de-a lungul Dunării – Danube Free Sky, Rețele Electrice Dobrogea SA, partenerul ARBDD, va izola 100 de stâlpi împotriva electrocutării pe rețeaua de medie tensiune, 30 de kilometri de marcaj anti-coliziune pe rețeaua de medie tensiune și 5 kilometri de marcaj anti-coliziune pe rețeaua de înaltă tensiune. Prin marcarea liniilor electrice și izolarea stâlpilor periculoși în arii de protecție specială și în zone de importanță avifaunistică, proiectul va preveni anual riscul de decese și răniri în urma electrocutării și coliziunii cu liniile electrice pentru mii de exemplare de păsări din speciile prioritare (și din multe alte categorii de specii).

Sursă foto: facebook/ARBDD

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Video) Constanța: Poliția Locală a făcut o captură record de droguri

Captură record de droguri Pe întreaga perioadă a „minivacanței”, polițiștii...

Accident feroviar în Medgidia. Un bărbat a murit

Accident feroviar în Medgidia Un accident feroviar în gara din...

Campionat European la Palat! Cele mai frumoase și sofisticate feline se vor întrece pentru un loc pe podium

Aproximativ 200 de feline vor participa la competiție Sâmbătă și...

A fost stabilită ordinea pe buletinele de vot a candidaților la Primăria Constanța și Consiliul Județean

Cum vor fi așezați candidații pe buletinele de vot? La...