(Video) 1 aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor

Date:

Ovidius Clinical Hospital

1 aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor

1 aprilie – Ziua Internațională a Păsărilor marchează reîntoarcerea lor din zonele de iernat, fenomen urmărit îndeosebi de specialiștii și iubitorii de natură și păsări. De asemenea, această zi este data adoptării ,„Convenției internaționale a păsărilor” prin care se promovează principiile legate de importanța păsărilor pentru planetă, potrivit Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

Pe teritoriul țării noastre, această zi a fost sărbătorită, încă din perioada interbelică, preponderent în școli, iar după 1994, Societatea Ornitologică Română a reluat această tradiție și a reintrodus-o în calendarul ecologic.

Delta Dunării denumită și „paradisul păsărilor”

Delta Dunării denumită și „paradisul păsărilor” oferă condiții optime atât pentru ornitofauna de pasaj, cât și pentru cea cuibăritoare – migratoare sau sedentară, aici întâlnindu-se peste 360 de specii de păsări, reprezentând circa 90% din ornitofauna României. Prin Convenția de la Berna privind conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa sunt protejate 356 specii de păsări din Rezervația Biosferei Delta Dunării, fiind incluse în anexele II și III ale Convenției de la Berna.

„Zona are o importanță universală pentru cuibăritul multor populații de păsări cum sunt pelicanul comun, – cea mai mare colonie din Europa -, pelicanul creț, cormoranul mic, rața roșie, ș.a. Zona găzduiește și colonii importante de păsări acvatice (cormorani, stârci, egrete, țigănuși, lopătari, pescăruși, chire și chirighițe) și numeroase perechi cuibăritoare de codalb. Zona Deltei Dunării este un loc de popas major, atât de primăvară cât și de toamnă, pentru câteva milioane de păsări, în special rațe, berze albe și numeroase specii de păsări de pradă.”, precizează ARBDD.

În sezonul de iarnă, în R.B.D.D. se întâlnesc grupuri mari de lebede și gâște, incluzând aproape întreaga populație de gâscă cu gât roșu. Mai mult de jumătate din numărul total de specii de păsări înregistrate în Rezervație, cuibăresc aici, fapt ce denotă importanța deosebită a acestui teritoriu pentru reproducerea ornitofaunei, incluzând aici și multe specii rare, vulnerabile sau periclitate.

Această zi sărbătorită anual, este marcată prin activități în teren, prezentări diverse despre păsări și proiecte de conservare și conștientizare asupra importanței avifaunei. Observarea păsărilor este o activitate de cunoaștere care aduce multe satisfacții personale și beneficii pentru sănătatea noastră.

Sursă foto: captură video Facebook/ARBDD

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Poliţiştii au verificat taxiurile din zona aeroporturilor! Au dat amenzi de peste 14.000 de lei

Poliţiştii au derulat o amplă acţiune, la nivel naţional...

Termoficare Constanţa anunţă că luni va fi oprită apa caldă la două puncte termice de pe bulevardul Tomis

Termoficare Constanţa precizează că lucrările ce se vor efectua...

Căutările celor trei marinari dispăruţi în urma scufundării navei Mohammad Z au fost reluate duminică dimineaţă

sursa foto: marine traffic Căutările fuseseră suspendate sâmbătă seară, din...