(Video) Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc în aceeași zi, pe 9 iunie. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență

Date:

Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc în aceeași zi

Alegerile locale și cele europarlamentare vor avea loc în aceeași zi. Guvernul României a adoptat astăzi, 08 martie, Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024. 

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, precum și pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024 se vor desfășura în aceeași zi, duminică, 9 iunie 2024, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Executiv.

„Perioada electorală pentru alegerile din data de 9 iunie va începe la data de 12 martie 2024 şi se va încheia în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Aceste alegeri vor fi organizate în conformitate cu dispozițiile prezentei ordonanțe de urgență, a prevederilor Legii nr. 33/2007 privind organizarea şi desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operațiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, a fost extinsă perioada electorală aferentă acestei categorii de scrutin, astfel încât să înceapă în același termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European pentru a asigura buna îndeplinire a atribuțiilor ce revin entităților publice implicate.”, potrivit unei ordonanțe de urgență aprobată de Executiv.

Cetățenii vor avea un singur buletin de vot. Secțiile vor fi deschise până la ora 22:00

Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente a precizat că aleşii locali care vor dori să candideze din partea altui partid la alegerile din 9 iunie o vor putea face cu până la 45 de zile înaintea scrutinului.

„De la data intrării în vigoare a OUG, să zicem de mâine, cel care vrea să candideze – consilier, primar, preşedinte de CJ – în numele altui partid decât cel cu care a câştigat alegerile în 2020, este liber să o facă. Are la dispoziţie 25-35 de zile, până înainte cu 45 de zile de la data alegerilor. Deci, are această posibilitate să îşi depună candidatura în numele altui partid. El nu pierde mandatul pe care îşi exercită atribuţiile în prezent. Până la data constituirii noului Consiliu, respectiv depunerii jurământului de primar, preşedinte CJ, el nu poate să îşi mai schimbe partidul în numele căruia a candidat la alegerile din 9 iunie.”, a declarat președintele Autorității Electorale Permanente.

De asemenea, Toni Greblă a susținut faptul că, datorită acestei comasări, cetăţenii vor avea un singur buletin de vot în plus, faţă de cele patru, cu candidaţii de la alegerile locale. Tot el a mai spus că secţiile vor fi deschise până la ora 22.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 24.00.

„Am făcut şi o simulare, dar aş vrea să vă spun că pentru alegerile locale, dacă ar fi fost organizate singure, cetăţeanul ar fi avut patru buletine de vot la îndemână. Acum mai are în plus un singur buletin de vot, care este şi relativ simplu, pentru că nu conţine decât o listă de candidaţi pentru fiecare competitor politic.

Competitorii probabil vor fi 10, 15, nu-mi dau seama câţi vor fi. Deci nu este foarte complicat. În plus, am mărit de la 21.00 la 22.00, timpul normal în care se votează. Şi am dat posibilitatea, tocmai pentru ca unele secţii, unde va fi o aglomeraţie mai consistentă, să poată să prelungească votarea cu încă două ore, 22.00 până la 24.00.”, a explicat preşedintele AEP.

Ce prevede Ordonanța pentru înființarea celor 2 tipuri de scrutin

De asemenea, ordonanța prevede înființarea pentru cele 2 tipuri de scrutin a:

  • Biroului Electoral Central,
  • biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate,
  • birourilor electorale de circumscripție județeană,
  • biroului electoral de circumscripție a Municipiului București,
  • birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală,
  • birourilor electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București,
  • birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și din străinătate.

Actul normativ mai cuprinde și:

  • modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului Biroului Electoral Central,
  • modalitatea de desemnare a membrilor, respectiv a președintelui și locțiitorului biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate,
  • componența birourilor electorale de circumscripție județeană, orășenească, municipală, comunală, respectiv biroul electoral de circumscripție a Municipiului București,
  • birourile electorale de circumscripție ale sectoarelor Municipiului București, precum și componența birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară.

De asemenea, actul normativ prevede că o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.
Guvernul va stabili, prin hotărâri, în următoarea perioadă calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor, mecanismul, beneficiarii, precum și numărul de zile pentru care se acordă indemnizațiile, precum și măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor.

„Fondurile necesare acoperirii cheltuielilor pentru cele două scrutine electorale vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetele Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv și pentru instituțiile prefectului, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul Național de Statistică și direcțiile teritoriale de statistică, respectiv pentru Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, și Serviciului de Telecomunicații Speciale.”, mai prevede ordonanța.

Modelele ștampilelor electorale și modelul timbrului autocolant se stabilesc prin hotărâre a Autorității Electorale Permanente, cu avizul Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 10 zile de la începerea perioadei electorale.

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Razie în Constanța: 13 șoferi amendați într-o singură zi

Polițiștii au dat mai multe amenzi La data de 29...

Vaccinurile anti-HPV și dTpa ar putea fi administrate în farmacii

Farmaciile pot deveni centre permanente de vaccinare în România Help...

Se oprește apa în mai multe zone din municipiul Constanța! VEZI când și dacă ești afectat

RAJA va executa lucrări de contectare La nivelul sistemului centralizat...