Primul scrutin va avea loc pe 24 noiembrie
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că miercuri, 28 august a.c., Guvernul României a adoptat trei acte normative necesare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a alegerilor pentru Preşedintele României din acest an, respectiv:
- Hotărârea Guvernului privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024;
- Hotărârea Guvernului privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024;
- Hotărârea Guvernului privind stabilirea bugetului şi a cheltuielilor necesare pregătirii, organizării şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024.
După publicarea în Monitorul Oficial al României, partea I, cele trei Hotărâri ale Guvernului vor putea fi consultate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro.
Totodată, reamintim că, în data de 21 august a.c., Guvernul României a adoptat Hotărârile privind aprobarea calendarului acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024, respectiv pentru stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare și privind stabilirea cheltuielilor necesare pregătirii, organizării și desfăşurării în bune condiţii a alegerilor parlamentare. Actele normative menționate pot fi consultate accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/alegeri-parlamentare/legislatie-primara/
Ziua de duminică, 24 noiembrie 2024, a fost stabilită ca dată a alegerilor pentru Președintele României. În eventualitatea desfășurării unui al doilea tur de scrutin, acesta va avea loc în data de 8 decembrie 2024.
De asemenea, ziua de duminică, 1 decembrie 2024, a fost stabilită ca dată a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.
Cum se va desfășura procesul de votare
- 24 septembrie este data limită până la care alegătorii care doresc să voteze în străinătate trebuie să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul formularului online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
- 5 octombrie – data limită pentru depunerea candidaturilor și a semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
- 6 octombrie – termenul pentru stabilirea orarului pentru Campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune.
- 10 octombrie – data limită până la care se comunică către birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București și biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate a candidaturilor și semnelor electorale, în ordinea în care au fost depuse.
- 12 octombrie – data limită până la care BEC stabilește ordinea înscrierii candidaților pe buletul de vot.
- 25 octombrie – începerea campaniei electorale.
- 23 noiembrie, ora 7.00- încheierea campaniei electorale.
- 6 noiembrie – data limită pentru stabilirea sediilor secțiilor de votare din străinătate.
- 22 noiembrie (între orele 12.00-21.00) – prima zi a votării în străinătate.
- 23 noiembrie – a doua zi a votării în străinătate (votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00).
- 24 noiembrie – ziua votării în țară – votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00.
Pentru al doilea tot de scrutin, calendarul este următorul:
- 29 noiembrie – aducerea la cunoștința opiniei publice numele celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin.
- 29 noiembrie – începerea campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin.
- 30 noiembrie – stabilirea orarului pentru campania electorală și repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaților la serviciile publice de radio și televiziune.
- 6 decembrie, ora 12.00 – începerea votării în străinătate.
- 6 decembrie ora 21.00 – încheierea votării în străinătate.
- 7 decembrie, ora 7.00 – încheierea campaniei electorale.
- 8 decembrie- ziua votării. Votul începe la ora 7.00 și se încheie la orele 21.00.
„Suma totală necesară pregătirii, organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru președintele României din anul 2024 este estimată la 1,39 miliarde lei. Responsabilitatea bunei desfășurări este distribuită, după cum bine știți, la nivelul mai multor ministere și autorități. Aceste trei HG-uri de astăzi fac tandem cu cele trei hotărâri de guvern de săptămâna trecută, care au stabilit în oglindă calendarul și condițiile logistice pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
„Aș vrea să se știe încă de la început, acestea nu sunt alegeri comasate. Deci, fiecare fel de alegere se desfășoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acest acel tip de alegeri a fost reglementat. Au bugete separate, au logistică electorală separată, dar, ca noutate, votul va fi desfășurat timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie și 8 decembrie. Nu numai duminică, este vorba de alegerile parlamentare pentru care votul în străinătate… repet, la alegerile parlamentare pentru votul în străinătate se desfășoară sâmbătă și duminică anterior datei de referință. Iar pentru alegerile prezidențiale, alegerile pentru străinătate se desfășoară vineri după-amiază, sâmbătă și duminică în data de referință desfășurării alegerilor.”, a declarat Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente.
Declarația de la la finalul ședinței de guvern de astăzi poate fi ascultată mai jos:
Sursă foto: facebook/AEP