(Video) Rezerviștii din întregul sistem național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, precum și angajații din penitenciare au protestat în Capitală: „ Solda de grad a unui subofițer este mai mare decât solda unui general în rezervă”

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Rezerviștii au ieșit din nou în stradă

Rezerviștii din întregul sistem național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, precum și angajații din penitenciare au ieșit din nou în stradă. Nimic nu i-a împiedicat să-și strige nemulțumirile, nici măcar ploaia. Sindicaliștii au organizat un protest în fața Ministerului Apărării, apoi au pornit în marș către Casa Poporului.

Rezerviștii sunt nemulțumiți, printre altele, că soldele militare „au fost majorate doar pentru cei aflați în activitate, nu și pentru cadrele militare în rezervă”. La protest au fost prezenți peste 5.500 de participanți din toată țara.

„Protestăm astăzi pentru încetarea umilințelor și batjocura la adresa militarilor rezerviști, la adresa pensionarilor militari. Solicităm în acest sens aplicarea corectă a legii 223/2015 în integralitatea ei pentru toți pensionarii militari. În al doilea rând, protestăm împotriva punctului de vedere al secretarul de stat al Ministerului Apărării Naționale, Eduard Bachide care a fost împotriva amendamentului. Solicităm demiterea întregii conduceri a Departamentului pentru Politica de Apărare și calitatea vieții.”, a declarat general de brigadă (r) dr. Vasile Hermeneanu, președinte Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Filiala Județeană Constanța.

*colonel (r) Ion Ciobanu, prim-vicepreședinte ANCMRR Filiala Județeană Constanța

„Am ieșit în stradă pentru a ne apăra baza constituțională a Legii 223 care timp de 9 ani de zile a fost ciunțită, batjocorită și modificată cu trei OUG 57, 114 și cea mai rea și gravă OUG 59 caree practic a stopat procesul actualizării pensiilor militare, creșterea soldelor de grad ale militarilor activi, dar nu și ale pensionarilor.”, a declarat comandor av. (r) Octavian Păun.

Solda de grad, o problemă gravă

Mărirea soldei de grad/grad profesional la militarii și politiștii în activitate s-a produs/se produce pe Legea Salarizării Unitare (153/2017), însă aceasta este aplicată după ureche și după preferințe, se arată într-un comunicat de presă transmis de Sindicatul Filialei 1 SCMD CONSTANȚA.

„Rezerva armatei este ființă vie și nu este o anexă pentru Ministrul Apărării Naționale. Trebuie refăcută reorganizarea armatei în totalitate. Nu mai corespunde nici structurilor actuale, nici formelor de gândire. Legea apărării care ne-a fost trimisă este total necorespunzătoare. Se renunță până și la conceptul de sistem național de apărare. Toată această masă de peste 80 de mii și care vor mai fi, rezerva armatei nu trebuie să stea la cheremul unui secretar de stat care se ocupa cu problemele pensionarilor militari.

Rezerva armatei este întotdeauna gata de luptă, cu o misiune de luptă pe care o poate îndeplini în orice moment: pe situații de urgență, criză, stare de asediu, mobilizare sau război și de aceea trebuie creat Corpul Național al Rezerviștilor din subordinea Statului Major General, iar toți rezerviștii să primească mai departe soldă de rezervist. Când o să primească soldă de rezervist comparativ cu solda de serviciu în activitate iese de sub toată această incidență.” a adăugat generalul (r) prof. dr. Mircia Chelaru.

*generalul (r) prof. dr. Mircia Chelaru

Mai exact, rezerviștii susțin că s-a ajuns la următoarea situație: un soldat profesionist în activitate să aibă solda de grad de 1.584 lei (OUG nr. 26/2024), iar un general cu patru stele în rezervă 410 lei (anexa VI – Legea 153/2017), de aproape 4 ori mai mic în defavoarea generalului cu 4 stele.

Tot ei susțin că, un general cu patru stele în activitate 3.135 lei/ 410 lei în rezervă, deci de aproape 8 ori diferență.

*comandor av. (r) Octavian Păun

„MApN răspunde cap-coadă de cetățeanul care intră în sistemul militar până la ieșirea lui definitivă. Am spus multor persoane: Un ofițer din activitate nu este un pensionar în rezervă, este rezervist care trebuie plătit pentru treaba asta. Acum tu chemi rezerviști volunatari și îi plătești cu soldă de rezerviști voluntar. Deci, la ăștia unde improvizezi poți, iar pentru cei care sunt la ora actuală, nu vrei! Solda mea este de 550 de lei, iar soldatul 1.550 de lei.”, a adăugat generalul (r) prof. dr. Mircia Chelaru.

Concert, sindicaliștii sunt nemulțumiți că, înainte de Sărbătorile Pascale, secretarul de stat Eduard Bachide a respins un amendament care prevedea actualizarea soldei de grad.

*vicepreședintele responsabil zona de SE în Comitetul Director al SCMD și președintele Filialei 1 SCMD CONSTANȚA, cdor. (r) Ilie Truță

Pe lângă această nemulțumire, lista de revendicări ale rezerviștilor conține mai multe probleme.

Una dintre ele se referă la: aplicarea întocmai a principiilor care stau la baza sistemului pensiilor militare de stat și realizarea imediată a dezideratului „LA FUNCȚII, GRADE,VECHIME, CONDIȚII DE MUNCĂ EGALE, PENSII EGALE INDIFERENT DE ANUL PENSIONĂRII cărora li s-au înghețat pensiile prin OUG nr. 59/2017 și cei din sistemul public de pensii cărora pensiile le cresc anual, prin mărirea valorii punctului de pensie.

„Pentru a ne cere drepturile, drepturile legitime care au fost călcate în picioare și care sutn călcate sistematic în picioare. Niciodată în istoria României până în prezent forțele Armatei Române nu au suferit o batjocură atât de mare în ceea ce privește neacordarea sau ciuntirea unor drepturi legitime care li se cuvin.

Se spune de mii de ori că suntem stat membru NATO, că avem războiul ruso-ucrainean în coaste, sunt invocați rezerviștii și cei în retragere, dar domnilor guvernanți drepturile militarilor în rezervă și în retragere proveniți din toate structurile miliare ale României sunt oare la nivelul celor din NATO sau UE? (…) Acordați-ne drepturile cuvenite, încetați batjocura Ordonanței de Urgență 59/2017, marca Lia Olguța Vasilescu.”, a declarat general de brigadă (r) Silviu Cristian Luncașu.

Vasile Zelca: „Pensia militară nu este pensie specială, ci este doar o recunoaștere a interdicțiilor și incompatibilităților din timpul activității”

De asemenea, SNPPC susține că aceste nemulţumiri s-au acutizat după modificarea de anul trecut a Legii nr. 223/2015 şi adoptarea recentă a unui act normativ, prin care a fost majorat doar cuantumul gradului militar/profesional al cadrelor în activitate, exceptând de la acest drept şi pensionarii militari.

„Statul, România are nevoie de acești oameni, de demnitatea lor. Oamenii ăștia trebuie să-și recâștige demnitatea, pentru că au fost lăsați tot timpul pe ultimul loc. Pensia militară nu este pensie specială, ci este doar o recunoaștere a interdicțiilor și incompatibilităților din timpul activității. Aceștia oameni, care ar trebui să stea acasă și statul să le răsplătească timpul pierdut în unitățile militare și poliție, vin și ies în stradă pentru a-și câștiga drepturile elementare: o pensie decentă, o pensie care să le asigure un trai decent așa cum scrie în Constituția României. Guvernul trebuie să asigure un trai decent.”, a declarat Vasile Zelca, președinte SNPPC România.

Cosmin Dorobanțu: „Ne-am săturat să mai fim bătaia de joc

Și Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) s-a alăturat protestului militarilor rezervişti organizat joi.

„Ne-am săturat să mai fim bătaia de joc, să mai fim Cenușăreasa Ministerului Apărării Naționale, a unui ministru pus politic care habar nu are despre militarii țării, despre rezerviștii țării, să ia decizii proaste pentru noi. A ajuns o pensie de militar rezervist să fie cât o pensie de om necalificat. Este o bătaie de joc! Vrem eliminarea inechităților, vrem să avem o pensie care să fie corelată la mecanismele unui trai decent. Ministrul nu este în stare să rezolve probleme oamenilor.”, a declarat Cosmin Dorobanțu, președintele FSANP.

„Fac parte din generația care a luptat ca România să fie în structurile de bază ale lumii în NATO și UE. (…) Astăzi sunt oripilat de ceea ce văd. Am două supărări mari: Nu credeam că în țara asta o să apuc vremea în care românul să cumpere cozonacul cu felia. Și nu credeam că noi, cei care suntem în rezervă, venim în fața porților celor care ne-au pus să depunem jurământ militar.

Însă, ei trebuie să nu uite un lucru: jurământul militar nu s-a depus pentru persoane, ci pentru țară! Cine își închipuie că se joacă cu Armata Română, se joacă de fapt cu viitorul lui! (…) Dacă nu ne vom trezi o să fim călcați în picioare!”, a declarat general maior prof. univ. dr. Nicolae N. Roman.

*a adăugat general maior prof. univ. dr. Nicolae N. Roman

Lista completă a revendicărilor

1. Respectarea întocmai a prevederilor constituționale referitoare la îndeplinirea de către Armată a atributului de garant al democrației constituționale, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului;

2. Respectarea, fără niciun fel de abatere a separației puterilor in stat;

3. Oprirea imediată a disprețului față de militarii/politiștii/ politiștii de penitenciare în activitate încadrați în ierarhizarea salarială disprețuitoare când soldatul profesionist este considerat muncitor necalificat, iar șeful Statului Major al Apărării – „balerin”;

4. Oprirea imediată a discriminarilor între pensionarii militari cărora li s-au înghețat pensiile prin OUG nr. 59/201 și cei din sistemul public de pensii cărora pensiile le cresc anual sau chiar de două ori pe an prin mărirea valorii punctului de pensie;

5. Oprirea imediată a discriminarilor pe bază de vârstă între pensionarii militari ieșiti din sistem la perioade diferite generate de vârstă prin revenirea la prevederile art. 59 si 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;

6. Oprirea imediată a persecuției politice, socio-economice și biologice (pe bază de vârstă) a militarilor;

7. Aplicarea întocmai a principiilor care stau la baza sistemului pensiilor militare de stat și realizarea imediată a dezideratului „LA FUNCȚII, GRADE,VECHIME, CONDIȚII DE MUNCĂ EGALE, PENSII EGALE INDIFERENT DE ANUL PENSIONĂRII cărora li s-au înghețat pensiile prin OUG nr. 59/2017 și cei din sistemul public de pensii cărora pensiile le cresc anual, prin mărirea valorii punctului de pensie;

8. Autosesizarea organelor de justiție pentru abuzul în serviciu și abuzul în reglementare făcut de Ministerul Apărării Naționale și girat de Guvernul României în stabilirea diferită a soldei de grad pentru personalul în activitate față de cel în rezervă și retragere fără a ține cont de prevederile Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare ajungându-se în aberanta situație că un soldat profesionist în activitate să aibă solda de grad de 1584 lei (OUG nr. 26/2024), iar un general cu patru stele în rezerva 410 lei (anexa VI – Legea 153/2017), de aproape 4 ori mai mic în defavoarea generalului cu 4 stele; un general cu patru stele în activitate 3.135 lei/ 410 lei în rezerva, deci de aproape 8 ori diferență.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

1 COMENTARIU

  1. O mica precizare: generalii in rezerva nu au solda ci pensie de serviciu, care tocmai ce a fost marita din Ianuarie 2024 cu aproape 14%. Toti aia ce s-au grabit sa iasa la pensie in 2023 acum regreta. Ei vor si cu faina unsa si cu slanina in pod! Vir mai fi astfel de mariri pentru cei aflati in activitate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Mamaia, centrul distracției de 1 Iunie: Evenimente pentru întreaga familie

Distracție pe litoral de 1 Iunie Stațiunea Mamaia este pregătită...