(Video) Ziua Europeană a 112! Aproape 50% dintre apeluri primite anul trecut au fost transferate către Ambulanță

Date:

Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 este sărbătorită, în fiecare an, la data de 11 februarie. Aceasta a fost stabilită în 2009 şi este dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la numărul 112. De asemenea, este o zi de recunoaştere a activităţii tuturor celor care contribuie la lanţul de servicii de urgenţă european, după cum indică site-ul http://www.eena.org.

Potrivit STS, cele mai multe dintre cazurile de urgenţă de competenţa Serviciului 112, recepţionate anul trecut în România, au fost transferate către Ambulanţă – 49,29%, 24,01% către poliţie, 18,76% către ISU – SMURD 18,76% și 5,85% către Jandarmerie.

„În anul 2023, Dispeceratul Integrat ISU – SMURD – SAJ Iași a preluat peste 50.000 de apeluri, iar în prima lună a anului 2024, cetățenii au apelat 112 de aproximativ 4.000 de ori pentru diferite situații de urgență.”, au transmis reprezentanții ISU Iași.

Apelul la 112 este un strigăt de ajutor, iar la celălalt capăt al firului, întotdeauna, există o echipă dedicată, pregătită să răspundă prompt și eficient.

„Astăzi, este Ziua Europeană a Numărului Unic de Urgență – 112, dată la care mulțumirile noastre și întreaga recunoștință se îndreaptă către toți cei care gestionează, la înalte standarde de calitate, solicitările de sprijin primite din partea semenilor care au nevoie de ajutorul agențiilor de răspuns. Felicitări pentru întreaga activitate desfășurată și mult succes în misiunile viitoare destinate salvării de vieți.”, a scris IGSU pe pagina de facebook.

– 112 este numărul unic pentru alertarea serviciilor de intervenție rapidă: Poliție, Ambulanță, Pompieri, SMURD, Jandarmerie.

– 112 este gratuit și poate fi apelat de la orice telefon fix sau mobil.

– 112 este ajutorul imediat care depinde de corectitudinea informațiilor pe care le oferiți.

– 113 este numărul unic pentru alertarea serviciilor de intervenție rapidă: Poliție, Ambulanță, Pompieri, SMURD, Jandarmerie prin SMS.

– 113 este gratuit și poate fi folosit de la orice telefon mobil cu serviciul de mesagerie SMS.

Pentru a utiliza Numărul Unic de Urgență prin SMS 113 este necesară o înregistrare în prealabil. Aveţi posibilitatea să vă înregistraţi în trei moduri:

1. Prin depunerea documentelor de înregistrare la birourile temporare de asistenţă la înregistrare sau la unul dintre sediile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Bucureşti sau din ţară – informaţiile cu privire la adrese şi programul acestora vor fi publicate pe website-ul www.112.ro;

2. Prin transmiterea prin poştă a documentelor de înregistrare, la adresa: Splaiul Independenţei nr. 323A, sector 6, Bucureşti;

3. Prin completarea formularului online aflat pe website-ul www.112.ro.

11 februarie, marchează Ziua europeană 112, dedicată sensibilizării cu privire la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 al UE și recunoașterii activității tuturor celor care contribuie la serviciile de urgență.

Serviciul de urgență 112 asigură preluarea apelurilor de urgență de la cetățeni și transmiterea acestora către agențiile specializate de intervenție (Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont), în vederea asigurării unei reacții imediate, uniforme și unitare pentru soluționarea urgențelor.

Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență (România) 112 se apelează atunci când este necesară intervenția agențiilor specializate de intervenție, pentru asigurarea asistenței imediate în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul înconjurător.

Serviciul 112 a fost lansat la nivel național în anul 2005 în urma unei investiții de 40 de milioane de euro și a avut ca furnizor principal compania suedeză Ericsson, care a livrat aplicația software și echipamentul necesar conectării centrelor de preluare a apelurilor și agențiile dispecer.

SUNAŢI LA 112 DOAR DACĂ AVEŢI O URGENŢĂ!”, este îndemnul polițiștilor, pompierilor și medicilor. Centrele de Urgenţă funcţionează permanent, 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână.

Într-o situație de urgență:

  • fiți calmi și evaluați cu atenție situația concentrați-vă pe ceea ce urmează să transmiteți operatorilor 112/113.
  • nu vă pierdeți răbdarea și răspundeți clar la toate întrebările.
  • nu închideți telefonul pâna nu vi se spune.

Cum utilizați Serviciului de urgenţă prin SMS

1. În cazul în care aveţi o urgenţă, sunaţi imediat la numărul 112;

2. Operatorul 112 vă va răspunde, însă nu va iniţia un dialog cu dumneavoastră, ci va închide apelul, fiindcă veţi fi identificat automat de către sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire;

3. Veţi primi imediat un SMS cu textul: „Trlmlteţi SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”;

4. Veţi răspunde printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. Este indicat să nu folosiţi semne diacritice, dacă telefonul dumneavoastră nu este setat în acest mod, pentru a urgenta transmiterea;

5. După transmiterea SMS-ului este posibil să mai primiţi mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare. Răspundeţi!

6. Operatorul 112 va transmite datele obţinute de la dumneavoastră agenţiilor de intervenţie (Poliţie, Ambulanţă, Pompieri) care vă vor ajuta în urgenţa pe care o aveţi.

Exemple de urgențe:

  • tâlhărie.
  • accident de mașină.
  • incendiu, explozie.
  • electrocutare.
  • violență fizică.
  • trafic și consum de droguri.
  • inundații.
  • probleme medicale grave.

Nu suni la 112 când:

  • esti plictisit,
  • vrei să glumești,
  • vrei să chiulești,
  • nu-ți găsești câinele,
  • te-ai certat cu prietenii,
  • nu este o urgență.
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului, instituției care a transmis informarea ori persoanelor (fizice/juridice) care au contribuit la realizarea lui, prin acordarea de informații, declarații, documente justificative etc.

Din acest motiv, publicația Stirilemedia.ro nu își asumă răspunderea pentru informațiile și detaliile publicate de autori, cu atât mai mult a celor ce au mențiunea DIN SURSE. Acestea reprezintă informații furnizate de terțe persoane, incluisv sub protecția anonimatului (la solicitarea lor).

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice și conține informații care nu sunt denaturate, cu excepția articolelor de tip pamflet în care se face această precizare. Copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa) este interzisă. Atenție! La articolele DIN SURSE, pentru exploatarea conținutului este obligatorie citarea sursei de 3 ori pe parcursul scrierii, cu link către publicația ȘtirileMedia.

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false, motiv pentru care vă încurajăm să comentați folosind un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

Abonează-te

Cele mai citite

Articole similare

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată și în Gara de Nord: ”La mulți ani români de pretutindeni!”

Se împlinesc 166 de ani de la Unirea Principatelor...

Primăria Constanța: Alte 275 de eco-insule vor fi integrate în infrastructura de colectare a deșeurilor din oraș

Primăria a anunțat că proiectul este finanțat cu bani...

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Scoția și Irlanda de Nord, în contextul furtunii Eowyn

Atenționarea MAE este valabilă în zilele de 24 și...