Se apropie Crăciunul și, cu el, căutarea și achiziția porcului pentru preparatele tradiționale de pe mesele festive. În pofida creșterii prețurilor și a puterii de cumpărare scăzute, românii continuă să păstreze tradiția, sacrificând anual peste un milion de porci.
România este un mare consumator de carne de porc, iar în perioada sărbătorilor de iarnă, multe preparate tradiționale, de la friptură de porc și jumări, până la piftie cu carne de porc, șorici, slănină, ciolan afumat, cârnați și caltaboși, sunt nelipsite din meniul românilor.
Specialiștii estimează că, pentru această perioadă, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc va ajunge la aproximativ 24 de lei, conform Observatornews. În ciuda acestui fapt, numărul celor care aleg să cumpere carnea de porc pentru a-și realiza acasă produsele tradiționale este în creștere.
Dacă în anii trecuți românii se aprovizionau de la magazinele de specialitate, anul acesta tendința este de a pregăti acasă preparatele din porc. De exemplu, Mega Image vinde online ceafa de porc fără os la 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, la 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme). La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac este 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată se vinde cu 27,95 lei.
Autoritățile au impus condiții stricte pentru fermierii care doresc să vândă porci, pentru a respecta normele sanitare. Vânzarea de porci se realizează numai dacă un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, completează o fișă de examinare clinică, care certifică starea de sănătate a animalului. În aceste cazuri, serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentație.
De asemenea, persoanele fizice pot continua să crească porci pentru consumul familial, respectând tradiția și gustul autentic al sărbătorilor de iarnă.