Crăciunul la români: Prețul cărnii de porc în 2023 și impactul asupra bucătăriei tradiționale

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Se apropie Crăciunul și, cu el, căutarea și achiziția porcului pentru preparatele tradiționale de pe mesele festive. În pofida creșterii prețurilor și a puterii de cumpărare scăzute, românii continuă să păstreze tradiția, sacrificând anual peste un milion de porci.

România este un mare consumator de carne de porc, iar în perioada sărbătorilor de iarnă, multe preparate tradiționale, de la friptură de porc și jumări, până la piftie cu carne de porc, șorici, slănină, ciolan afumat, cârnați și caltaboși, sunt nelipsite din meniul românilor.

Specialiștii estimează că, pentru această perioadă, prețul mediu pentru un kilogram de carne de porc va ajunge la aproximativ 24 de lei, conform Observatornews. În ciuda acestui fapt, numărul celor care aleg să cumpere carnea de porc pentru a-și realiza acasă produsele tradiționale este în creștere.

Dacă în anii trecuți românii se aprovizionau de la magazinele de specialitate, anul acesta tendința este de a pregăti acasă preparatele din porc. De exemplu, Mega Image vinde online ceafa de porc fără os la 23,39 lei (aproximativ 650 de grame), iar un cotlet de porc fără os, pachet special, la 38,49 lei (aproximativ 1,1 kilograme). La Auchan, un kilogram de carne tocată de porc costă 20,99 lei, un kilogram de ceafă de porc afumată vrac este 45,95 lei, iar un kilogram de slănină de porc afumată se vinde cu 27,95 lei.

Autoritățile au impus condiții stricte pentru fermierii care doresc să vândă porci, pentru a respecta normele sanitare. Vânzarea de porci se realizează numai dacă un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de DSVSA județene, completează o fișă de examinare clinică, care certifică starea de sănătate a animalului. În aceste cazuri, serviciile medicilor sunt gratuite, inclusiv eventuala medicamentație.

De asemenea, persoanele fizice pot continua să crească porci pentru consumul familial, respectând tradiția și gustul autentic al sărbătorilor de iarnă.

spot_img
spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

spot_img

Distribuie postarea:

spot_img
spot_img
spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Peste 25.000 de țigarete nedeclarate, descoperite în bagajele de cală ale unei femei pe Aeroportul Otopeni

Femeia venise din Istanbul Autoritățile de frontieră din cadrul Aeroportului...

Transporturi agabaritice pe rutele Agigea-Siret și Agigea-Albița

Transporturile va fi însoțit de autovehicule de însoțire autorizate...

MApN: „Aceste așa-zise <<informații>> nu au niciun fundament real”

Anunțul MApN a fost făcut pe Facebook Ministerul Apărării Naționale (MApN)...