România, ţara cu cea mai scăzută rată de educaţie superioară din UE. Nici în clasamentul pe regiuni nu stăm mai bine

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la distribuţia populaţiei după rata de educaţie superioară în România în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană şi la nivel subnaţional.

România are cea mai scăzută rată de educaţie superioară la nivel naţional dintre statele UE27, conform datelor oficiale ale Eurostat. Datele ne arată că situaţia nu este mai bună la nivel subnaţional: patru din cele opt regiuni ale României fac parte din cele 11 regiuni ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute niveluri de educaţie, anume Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia.

Rata de educaţie superioară (terţiară) în România în anul 2022 a fost de 19,3%, faţă de media europeană de 34,3%, ceea ce califică România drept statul cu cea mai scăzută rată de educaţie superioară din Uniunea Europeană.

În comparaţie, alte state post-comuniste au rate de educaţie semnificativ mai mari, precum Cehia sau Croaţia cu 25% sau Lituania, cu peste 45% din populaţie cu studii superioare. Ţara următoare clasată după România este Italia, cu o rată de educaţie terţiară de 20,3%.

Această cifră naţională extrem de scăzută nu ne arată cât de dramatică este situaţia distribuţiei educaţionale din România la nivel subnaţional. România este formată din 8 regiuni NUTS2, iar patru din aceste regiuni se află între cele mai slab educate 11 regiuni NUTS2 din Uniunea Europeană, în competiţia cu zone profund rurale din alte state UE27.

Astfel, Sud-Muntenia este regiunea cu cea mai scăzută rată de educaţie terţiară din toată Uniunea Europeană, cu doar 13.7% din populaţie absolventă de studii superioare. Regiunile Nord-Est şi Sud-Est sunt următoarele cele mai slab educate, cu doar 14% din populaţie absolventă de studii superioare, iar regiunea Sud-Vest Oltenia înregistrează o medie de 17,6% din populaţie absolventă de studii superioare, ceea ce o califică pentru a fi a 231-a regiune UE27 în ce priveşte proporţia de absolvenţi de studii superioare. În topul celor mai slab educate 11 regiuni se mai află regiuni din Italia, Cehia şi Croaţia.

Regiunea Bucureşti-Ilfov este mult mai bine poziţionată în clasamentul european: este nu doar cea mai educată regiune din România, ci se situează şi în primele 50 de regiuni din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte proporţia de absolvenţi de studii superioare, cu 42,2%. Pe primele locuri în acest top se află regiunea Sostines din Lituania, ce se suprapune oraşului Vilnius, cu 62,1%, regiunea Brabant din Belgia, ce se suprapune oraşului Bruxelles, cu 60,7%, şi regiunea Stockholm din Suedia, cu 57,5% din populaţie absolventă de studii superioare.

Rata de educaţie terţiară sau proporţia populaţiei adulte ce a absolvit vreo formă de educaţie superioară este considerat unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru potenţialul socio-economic al unei comunităţi. Specialiştii afirmă că această rată de educaţie terţiară este unul dintre criteriile cel mai des folosite pentru a determina nivelul de investiţii economice şi dezvoltare din regiunea în cauză pe termen mediu şi lung. Faptul că patru din cele opt regiuni ale României sunt printre regiunile cele mai slab cotate în această ierarhie ne arată că potenţialul de dezvoltare al acestor regiuni este slab în acest moment.

Infograficul cu datele despre nivelul de educaţie terţiară (superioară) în România în comparaţie cu Uniunea Europeană şi la nivel subnaţional:
https://monitorsocial.ro/indicator/populatia-dupa-nivelul-de-educatie-2/

Datele folosite în infografic au fost colectate de către Eurostat. Datele pot fi consultate, sub formă de tabel şi grafic, aici:
https://monitorsocial.ro/data/populatia-dupa-nivelul-de-educatie-2/

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

Un porumbel de concurs pierdut își caută stăpânul

Porumbelul voiajor a fost găsit de o localnică din...

(Video) Cetățenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii

Mihai Constantin: „Cred că este o șansă foarte importantă...