(Video) Aproape 213.000 elevi, preponderent din mediul rural izolat, vor beneficia de microbuze electrice pentru transportul şcolar

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Microbuze electrice școlare pentru elevii din mediul rural

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian-Ioan Veştea au participat astăzi, 12 septembrie, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare pentru achiziţia de microbuze şcolare electrice destinate elevilor.

Evenimentul a fost găzduit de Palatul Victoria şi marchează debutul implementării unei investiţi finanţate prin Planul Naţional de Reformă şi Rezilienţă (PNRR) în cadrul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” (Componenta C15: Educaţie, Investiţia 10), derulat de Ministerul Educaţiei.

„Alocăm astăzi, prin PNRR, peste 250 de milioane de euro pentru achiziţionarea de microbuze electrice destinate transportului elevilor în aproximativ 1.200 de localităţi, după ce, în urmă cu o lună şi jumătate, învăţământul a primit o sumă impresionantă, tot prin PNRR, de peste 1 miliard de euro fără TVA, pentru dotarea a peste 5.600 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Este încă un pas pe care-l facem în direcţia unui sistem de învăţământ modern, accesibil tuturor copiilor şi tinerilor care învaţă aici, în România. Ne-am asumat că educaţia este o prioritate şi dovedim acest lucru. România poate creşte şi se poate dezvolta doar prin educaţie, doar prin tineri pregătiţi, ţinând cont de cerinţele pieţei muncii. Este de datoria noastră să asigurăm condiţii decente pentru a învăţa tuturor elevilor, indiferent de locul în care s-au născut, la ţară sau la oraş, într-o zonă mai mult sau mai puţin dezvoltată economic.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Alocarea financiară a fost de 250 de milioane de euro, fără TVA, iar la valoarea contractelor se adaugă şi cofinanţarea (variată) din partea Consiliilor judeţene de aproape 7,5 milioane de euro.

Obiectivul urmărit prin intermediul apelului de proiecte „Microbuze electrice pentru elevi” vizează îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populaţie scăzută, prin furnizarea de microbuze şcolare electrice, cu un consum energetic redus. Această investiţie va contribui, de asemenea, la obiectivul Ministerului Educaţiei de a combate fenomenul abandonului şcolar în învăţământul preuniversitar.

În calitate de ministru al educaţiei, îmi propun să nu pierdem niciun leu care poate fi atras prin investiţiile prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, printr-o adaptare continuă la nevoia reală din teritoriu. Contractele semnate astăzi reflectă atât efortul pentru a răspunde nevoilor reale din judeţe, cât şi colaborarea eficientă între administraţia centrală şi judeţeană, în interesul copiilor. Această colaborare s-a reflectat în ceea ce a sintetizat evenimentul de astăzi, unde, împreună cu autorităţile judeţene, am reuşit să găsim soluţii şi să suplimentăm bugetul investiţiei din PNRR, pentru a ne adapta la nevoia locală, pentru a achiziţiona microbuze de 16+1 locuri, şi nu 8+1 locuri, aşa cum a fost calculat iniţial în PNRR. În total, am suplimentat investiţia din PNRR cu mai bine de 57 de milioane de euro, ajungând la un total de peste 250 de milioane de euro fără TVA, respectiv de peste 296 de milioane de euro, cu TVA, pentru a satisface cât mai mult din nevoia locală de transport şcolar, pentru că suntem datori să asigurăm copiilor noştri acces egal la educaţie.”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Beneficiarii finali ai acestei investiţii sunt elevii şi cadrele didactice, iar achiziţia se realizează prin intermediul unităţilor administrativ-teritoriale judeţene (Consiliile judeţene), care au reprezentat solicitanţii eligibili în cadrul apelului de proiecte.

„Încă de când eram preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, am făcut demersurile necesare ca toate Consiliile Judeţene să poată aplica pentru achiziţionarea de microbuze şcolare electrice şi pentru crearea infrastructurii aferente acestora, astfel încât să dezvoltăm o reţea de transport verde pentru elevi, ca o măsură concretă a sprijinului pentru o educaţie de calitate, accesibilă tuturor copiilor din România. Întrucât respectul pentru mediu reprezintă una dintre valorile promovate şi dezvoltate prin educaţie, venim în special în întâmpinarea nevoilor elevilor din zonele cu deficienţă în transportul local şi susţinem, totodată, măsurile privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi atenuarea impactului schimbărilor climatice.”, a subliniat Adrian-Ioan Veştea, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei.

Achiziţia de microbuze şcolare electrice pentru elevi va contribui şi la asigurarea accesului la educaţie echitabilă şi de calitate pentru toţi copiii din România, folosind mijloace de transport în comun moderne, cu 0 emisii de carbon şi care se ridică la cele mai înalte standarde de calitate. Mai precis, vor fi achiziţionate microbuze electrice care îndeplinesc condiţiile prevăzute de regulamentele CEE-ONU şi directivele CE-CEE, de tip: 8+1 locuri, 16+1 locuri sau mai mari de 16+1, în funcţie de nevoia locală.

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Foto) Polițiștii locali i-au amendat pe comercianții ambulanți! Vindeau gogoși și porumb pe plajă sau faleză

Poliția Locală Constanța continuă lupta împotriva comerțului ambulant Polițiștii locali...

Atenție, șoferi! Sunt restricții de tonaj în 6 județe

Restricțiile au fost impuse din cauza Codului Roșu de...

Universitatea „Ovidius” din Constanța: Eveniment de promovare a transformării digitale în educație, prin CiTyINNOHub

Eveniment dedicat transformării digitale în educație Centrul European de Inovare...