Inteligenţa Artificială vine în sprijinul cetăţenilor! Asistentul Virtual, prima platformă europeană AI dedicată românilor

Date:

Ovidius Clinical Hospital

Alianţa Pacienţilor Cronici din România a lansat Asistentul Virtual – Agregatorul general de informaţii educative despre sănătate

Acest proiect inovator, unic în România şi în Europa, reprezintă un agregator de informaţii din domeniul sănătăţii. Este un instrument online care utilizează un algoritm de valori şi comparatori cu ajutorul modelului de inteligenţă artificială pentru a răspunde întrebărilor din domeniul sănătăţii.

„Având în vedere că România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană privind educaţia sanitară, APCR a hotărât realizarea unui instrument complet, uşor de utilizat, care să facilitez accesul la informaţie şi educaţie sanitară. Prin acest instrument, ne-am propus să aducem mai aproape de cetăţeanul de rând, un pachet informativ alimentat din surse medicale certificate, realizat de medici specialişti, societăţi profesionale şi autorităţi.”, a declarat Cezar Irimia, preşedinte Alianţa Pacienţilor Cronici din România.

Lipsa asistenţei medicale primare în mediul rural, accesul anevoios la servicii medicale de specialitate şi investigaţii au determinat crearea unui instrument digital, accesibil de pe orice dispozitiv, care să asigure o minimă informare şi educaţie sanitară populaţiei generale. Pe lângă informaţiile despre sănătate sau nelămuriri punctuale privind starea de sănătate, această platformă poate pregăti pacientul pentru întâlnirea cu orice medic de care are nevoie.

„Perioada pandemică ne-a arătat cât de mult contează să fim informaţi, să avem informaţia certificată la îndemână şi să avem o direcţie clară de urmat privind sănătatea noastră. Ne aflam într-un moment de cotitură în care digitalizarea joacă un rol tot mai important în vieţile noastre şi trebuie să fim pregătiţi să înţelegem modul în care funcţionează, dar şi modul în care ne poate fi de folos.”, a declarat Rozalina Lapadatu, vicepreşedinte APCR.

Soluţiile platformei pot fi salvate, astfel încât pacientul/utilizatorul merge pregătit la întâlnirea cu specialiştii.

„Din păcate suntem foarte putini oncologi în România – o problemă principală este aceea că pacientul nu are destul timp să discute cu medicul, iar un astfel de instrument este de un real ajutor pentru pacient, îl ajuta să vină pregătit la medic, iar medicul ştie ce să răspundă punctual, astfel comunicarea va funcţiona mai rapid şi mai eficient. Doresc să vă felicit pentru această iniţiativă absolut necesară pentru pacienţi dar şi pentru publicul larg.”, a declarat Prof. Dr. Şerban Negru – Oncohelp Timişoara.

„Asistentul Virtual îşi extrage informaţiile din peste 390 de surse medicale certificate şi are la bază un model de inteligenţă artificială care asigură partea de limbaj şi acţiune: preia întrebarea, o traduce în limba engleză şi cu ajutorul unui mecanism complex interoghează bazele de date selectate, identifică informaţia corectă într-un mod contextual, o traduce şi adaptează apoi în limba română, iar în final o afişează utilizatorului. Modulul de inteligenţă artificială are o serie de directive menite să ghideze toată interacţiunea într-un mod cât mai inteligibil şi prietenos. Acest instrument este gratuit, nu necesită instalare sau crearea unui cont.”, a declarat Alin Bujan, coordonator proiecte APCR.

Încă de la înfiinţare, APCR a militat pentru facilitarea accesului pacienţilor / aparţinătorilor / populaţiei generale la informaţii ce ţin de sănătate pe cele mai importante patologii cronice. Pentru a servi acestui scop, cu ajutorul partenerilor si al sponsorilor, a implementat prin organizaţiile membre, campanii informative, proiecte ştiinţifice şi de cercetare dedicate sănătăţii.

Întreaga conferință poate fi urmărită și aici: https://www.facebook.com/aliantapacientilorcronici/videos/248837498140415

Sursă foto: Unsplash.com

spot_img
Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului.

În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația Stirilemedia.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile furnizate de stirilemedia.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal dacă este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website (în limita a 500 de caractere, fără a cita sursa).

Vă rugăm să aveți în vedere faptul că toate comentariile la articole sunt moderate, pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false.

Vă încurajăm să comentați, cu rugămintea de a folosi un limbaj decent, evitând atacuri la persoană și informații false.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie postarea:

spot_img
Cloud Hosting

Abonează-te

Ovidius Clinical Hospital

Cele mai citite

Articole similare

(Foto) Polițiștii locali i-au amendat pe comercianții ambulanți! Vindeau gogoși și porumb pe plajă sau faleză

Poliția Locală Constanța continuă lupta împotriva comerțului ambulant Polițiștii locali...

Atenție, șoferi! Sunt restricții de tonaj în 6 județe

Restricțiile au fost impuse din cauza Codului Roșu de...

Universitatea „Ovidius” din Constanța: Eveniment de promovare a transformării digitale în educație, prin CiTyINNOHub

Eveniment dedicat transformării digitale în educație Centrul European de Inovare...